Незалежна медійна рада звернулася до РНБО та Нацради через запуск каналу Ukraine World News

Незалежна медійна рада звернулася до РНБО та Нацради через запуск каналу Ukraine World News

19 Січня 2023
2910
19 Січня 2023
19:20

Незалежна медійна рада звернулася до РНБО та Нацради через запуск каналу Ukraine World News

2910
Медійна рада вважає, що є високий ризик поширення каналом Ukraine World News наративів телеканалів «112 Україна», NewsOne, «Інтер», Live.Network і ZIK.
Незалежна медійна рада звернулася до РНБО та Нацради через запуск каналу Ukraine World News
Незалежна медійна рада звернулася до РНБО та Нацради через запуск каналу Ukraine World News

Незалежна медійна рада (НМР) заявила про неприпустимість виходу в український ефір телеканалу Ukraine World News, оскільки основу його команди становлять колишні співробітники телеканалів «112 Україна», NewsOne, «Інтер», Live.Network і ZIK.

НМР нагадала, що в ефірі цих телеканалів неодноразово заперечували російську агресію та закликали до зняття санкцій з Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська, «миру за будь-яку ціну» на умовах Путіна, а переговори між «ОПЗЖ» та її союзниками в Росії позиціювалися як «міжпарламентський діалог».

«Такий добір людей у команду викликає питання щодо намірів засновника нового телеканалу. Якщо його позиція є проукраїнською і канал має намір неупереджено і якісно висвітлювати події в Україні та за її межами, чому для цієї роботи найкраще підійшли саме люди, які донедавна займались проросійською пропагандою або допомагали їй? У час, коли сили оборони щодня віддають свої життя у боротьбі проти російських окупантів, а російські ракети вбивають цивільних українців, неприпустимо давати майданчик для мовлення вихідцям із проросійських каналів», — йдеться в заяві.

Медійна рада закликала Раду національної безпеки і оборони України та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення слідкувати за дотриманням законодавства каналом Ukraine World News через високий ризик поширення наративів колишніх телеканалів «112 Україна», NewsOne, Live.Network, ZIK. Також НМР просить без зволікань діяти у відповідності до вимог чинного законодавства в разі виявлення порушення.

Окрім цього, у заяві закликали політичні сили, авторитетних коментаторів та експертів не відвідувати ефіри медіа, на яких працюють вихідці з проросійських каналів.

Також автори заяви звернулися до органів правопорядку із закликом розпочати розслідування за фактом поширення колишніми працівниками «112 Україна», Zik, NewsOne інформації, що порушує національне законодавство.

«Скоро набере чинності нове медійне законодавство, тому варто зважати на додаткові контентні обмеження, які будуть впроваджені у площині захисту безпеки національного інформаційного простору. Тому, навіть якщо канал отримує ліцензію, громадянському суспільству треба уважно слідкувати за його діяльністю і, у разі виявлення порушень, писати до Національної ради з вимогою належного реагування», — також зазначили в документі.

Нагадаємо, про запуск нового каналу Ukraine World News стало відомо у січні 2023 року.  Власник каналу — бізнесмен Віталій Кропачов, який має вугільний, газовий, машинобудівний та інші бізнеси. У 2019 році він купив канал «Так TV» у співвласника «Коледжу преси та телебачення» Гліба Головченка. Згодом  компанію «Ера продакшн», а влітку  2022 року став власником ліцензії на цифрове мовлення 4 каналу. 

До запуску Ukrainе World News причетний також медіаменеджер і власник радіо «П’ятниця» Денис Козлітін. У грудні 2021 року він продав Кропачову компанію «Ера продакшн». «Детектор медіа» запитав Козлітіна про співпрацю з Кропачовим і його власний медіабізнес, докладніше читайте за посиланням.

Старт нового телеканалу Ukraine World News був запланований на 22 січня, однак тепер відкладається, — мовник вийде в цифровий ефір вже після переоформлення ліцензії та логотипу.  З 1 лютого канал планує долучитись до трансляції спільного марафону під логотипом «Так TV».

Ukraine World News планує створювати різні формати, включно з токшоу та стендап-шоу.  Головним редактором  каналу став Сергій Харченко, директором — Тетяна Дємєнєва. 

Серед співробітників каналу Ukraine World News  — здебільшого ведучі та менеджери, які працювали на каналах «Інтер», Live.Network, «112 Україна», NewsOne.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2910
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду