Російський музикант Джанго, родом з України, отримав підозру від СБУ

Російський музикант Джанго, родом з України, отримав підозру від СБУ

18 Квітня 2024
632
18 Квітня 2024
12:31

Російський музикант Джанго, родом з України, отримав підозру від СБУ

632
Олексій Піддубний публічно підтримав російське вторгнення, агітував за Путіна на псевдовиборах і заявляв, що необхідно «викорінити саму ідею українства».
Російський музикант Джанго, родом з України, отримав підозру від СБУ
Російський музикант Джанго, родом з України, отримав підозру від СБУ

Служба безпеки України оголосила підозру поп-рок-музикантові Олексію Піддубному, відомому під псевдонімом Джанго. Про це повідомили пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора.

Повідомляється, що Піддубний є уродженцем України, але має російське громадянство.

За даними слідства, він публічно підтримав російське вторгнення в Україну, агітував за Володимира Путіна на псевдовиборах на окупованих територіях. Через свою медійну впізнаваність Піддубний регулярно виступає на кремлівських телеканалах, бере активну участь у пропагандистських акціях, зокрема щодо псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Під час ефірів музикант закликав до захоплення України та підтримки російських окупаційних військ. А під час виборчої компанії 2024 року він був довіреною особою Володимира Путіна, агітував за нього в Росії та на окупованих територіях України.

Крім того, музикант масово поширює фейки про події на фронті та виправдовує агресивну війну проти України через власний телеграм-канал.

За даними правоохоронців, Джанго також підтримує тісні стосунки з ватажками псевдоугруповань «ЛНР» і «ДНР» і хизується нагородою від «голови Донецької народної республіки».

Слідчі заочно повідомили Піддубному про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією);
  • ст. 436 (пропаганда війни).

У разі затримання музикантові загрожує позбавлення волі на строк до 12 років. 

Олексій Піддубний народився 1969 року в Києві, починав музичну кар’єру в Україні, однак згодом переїхав до Росії і нині має російське громадянство. Він є лідером поп-рок-гурту «Джанго». З 2015-го відіграв на окупованих територіях Донеччини та Луганщини близько 100 концертів. У 2022 році підтримав російське вторгнення в Україну і заявив, що необхідно «викорінити саму ідею українства».

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
632
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду