Рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом

Рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом

4 Липня 2023
3047

Рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом

3047
У переліку клієнтів Інституту когнітивного моделювання значаться також МОЗ, Мінцифри, Міндовкілля та навіть МЗС.
Рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом
Рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом

Серед клієнтів Інституту когнітивного моделювання (ІКМ), одним із засновників якого є Спартак Суббота, були не лише фігуранти реєстру Zрадників, а й провладна партія «Слуга народу» та ряд міністерств, включно з Мінкультом. Про це йдеться у розслідуванні руху «Чесно», опублікованому на «Українській правді». 

Авторка матеріалу стверджує, що інститут протягом усього періоду свого існування займався відбілюванням репутації проросійських політиків в Україні, що ніяк не заважало державним інституціям і представникам влади користуватися його послугами.

На початку 2020 року партія «Слуга народу» переказала на рахунок ІКМ п’ять мільйонів гривень. Про це свідчать дані звіту партії. Перед тим створений у 2019 році інститут перепрофілювався і почав займатися соціологічними дослідженнями. «Це спонукає до висновку, що вибір компанії, яка б надавала послуги “Слузі народу”, базувався не на досвіді або досягненнях організації. По суті, партія влади, яка почала отримувати кошти з державного бюджету від платників податків, після року роботи в парламенті вирішила віддати п’ять мільйонів нещодавно створеному товариству, яке не мало сталої професійної репутації у цій сфері», — робить висновок авторка дослідження, аналітикиня руху «Чесно» Віка Максимова.

Нинішня голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк на запит «Чесно» про подробиці цієї співпраці не відповіла. Натомість у громадській організації дізнались про іншу цікаву деталь: після того, як ІКМ отримав таку немаленьку суму, серед його працівників з’явилася донька чинної голови партії — Дар'я Шуляк. Інститут, куди пішли партійні кошти, став для неї одним із перших місць працевлаштування.

А от за плечима Світлани Павелецької, яка прийшла до Інституту когнітивного моделювання у 2020 році, був уже солідний досвід роботи. Вона встигла попрацювати на чолі урядового комунікаційного офісу за часів прем’єрства Олексія Гончарука — давнього партнера Олени Шуляк. На сайті ІКМ є інформація про те, що інститут займався розробкою та втіленням комунікаційної стратегії для Гончарука, коли той очолював Кабмін, та для самого уряду. 

«До слова, Павелецька раніше була членкинею правління “1+1 медіа” і бізнес-партнеркою Олександра Ткаченка по видавництву "#книголав". У коментарі руху “Чесно” вона зазначила, що працювала в інституті до червня 2022 року, проте деталі роботи коментувати відмовилась через підписаний договір про нерозголошення», — йдеться в розслідуванні громадської організації.

У ньому також згадується, як під час роботи в Інституті когнітивного моделювання Павелецька відбілювала Вадима Столара, називала депутата, обраного від забороненої ОПЗЖ, «наш власник» і закликала не демонізувати «Вадима Михайловича».

На той час, зазначає авторка матеріалу, ІКМ керував медіахолдингом Вадима Столара Live Networks і водночас намагався рятувати репутацію депутата-забудовника. Це відбувалося з моменту створення холдингу в 2020 році і до листопада 2021 року.

Коли Інститут когнітивного моделювання керував медіахолдингом Столара, там почала працювати ще й дружина міністра культури Олександра Ткаченка Анна. Вона очолила диджитал-департамент Live Network. А коли Спартак Суббота потрапив у скандал і його звинуватили у шахрайстві, відсутності фахової освіти, стосунках з клієнтками та у співробітництві з партією «ОПЗЖ», на допомогу йому прийшли люди, пов’язані з «1+1». Так Спартак з'явився на ютуб-каналі ведучої «Плюсів» Наталії Мосейчук, яка повідомила гостю, що він їй нагадує Шерлока Голмса та Ілона Маска і що про нього кажуть, буцімто він — «красивий шахрай з накачаною попою».

За твердженням представників руху «Чесно», серед клієнтів ІКМ не лише такі фігуранти реєстру Zрадників, як Вадим Столар та Вадим Новинський«Кабмін теж направляє сюди наші податки. На сайті організації є інформація про співпрацю з МОЗ, Мінцифри, Міндовкілля, Мінкультом та навіть МЗС. Причому тендерні закупівлі з-поміж усіх міністерств проводив лише Мінкульт. А всі решта працюють з інститутом без тендерів», — пише у своїй статті аналітикиня «Чесно».

Що стосується Мінкульту, то восени 2020 року він оголосив конкурс на створення комунікаційної стратегії вартістю понад 800 тисяч гривень. Інформація про учасників конкурсу та результати голосування, яка мала б бути на сайті міністерства, відсутня. На запит руху «Чесно» у МКІП повідомили, що в конкурсі брали участь усього двоє учасників: ТОВ «Інститут когнітивного моделювання» і ТОВ «МІУ Продакшн». Колишній гендиректор «1+1» та ексдепутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко, зазначають автори розслідування, на момент проведення тендеру вже був міністром культури.

Читайте також:

Фото: сайт руху «Чесно»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду