Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості місцевих рад

Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості місцевих рад

7 Березня 2024
526
7 Березня 2024
14:44

Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості місцевих рад

526
Порівняно з низькими показниками відкритості в перший рік великої війни більшість місцевих рад в Україні значно покращила інформування громадян у 2023 році.
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості місцевих рад
Рух «Чесно» презентував новий рейтинг відкритості місцевих рад

Громадський рух «Чесно» дослідив, наскільки відкритою була діяльність міських рад обласних центрів України у 2023 році. Ступінь цієї відкритості оцінювали за одинадцятьма критеріями, серед яких наявність анонсів про проведення сесій і засідань комітетів, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів і відеозаписів засідань тощо.

Виявилося, що показники відкритості міських рад облцентрів є досить високими — 15 із них отримали від Руху «Чесно» найвищий бал. 

«У 2023 році низький бал відкритості отримала лише одна міськрада — Запорізька. На жаль, цей показник не покращується протягом останніх двох років, що було зафіксовано у попередніх хвилях дослідження Руху “Чесно”. Рада не публікує розпорядження про скликання сесії, порядки денні, проєкти рішень, протоколи та не транслює засідання. Очолює раду в. о. голови — секретар ради Анатолій Куртєв (“Слуга народу”)», — ідеться у звіті громадської організації за результатами дослідження. 

Ради у східних та південних регіонах України, відзначають у «Чесно», перейшли на дистанційний режим роботи, що ускладнює доступ громадян до участі в роботі місцевої влади. Деякі ради не анонсують свої засідання та не транслюють їх під час воєнного стану. Відкритість роботи Херсонської міськради в цьому моніторингу не оцінювалась узагалі, оскільки з 24 лютого 2022 року пленарні засідання сесій та постійних комісій вона не проводила.

Найбільше зростання відкритості показала Полтавська міськрада, в. о. голови якої нещодавно стала Катерина Ямщикова («Слуга народу»). Під час попередніх хвиль моніторингу міська рада обіцяла надати відповіді на запити Руху «Чесно» щодо своєї діяльності після закінчення воєнного стану. «Наразі ж Полтавська міськрада прозвітувала про відкриття усіх розділів», — кажуть активісти, зауважуючи при цьому, що цього року жодна рада не посилалася на право не надавати відповіді до завершення воєнного стану, як було під час проведення минулих хвиль дослідження.

У той час, як міськради покращують відкритість роботи, в облрадах ситуація менш позитивна. Максимальний бал мають лише п'ять облрад — Вінницька, Волинська, Одеська, Тернопільська та Рівненська. Остання надала максимально вичерпну відповідь Руху «Чесно» та повідомила, що приділяє особливу увагу відкритості та співпраці з громадським сектором і мешканцями.

З іншого боку, під час цієї хвилі моніторингу Полтавська облрада вкотре відмовилася надати повну відповідь на запит, наголосивши, що такий тип запиту не відповідає вимогам закону «Про доступ до публічної інформації». Полтавська рада залишається єдиною, яка не надала даних жодного разу за три хвилі моніторингу Руху «Чесно».

Труднощі з оцінюванням рівня відкритості має і Запорізька облрада, адже за 2023 рік через відсутність кворуму депутатів не відбулося жодного її засідання. Рада надала посилання на засідання, що відбулися наприкінці 2022 року, проте оцінка відкритості ради у 2023 році на основі попередніх результатів роботи не підпадає під методологію Руху «Чесно».

Мінімальний бал відкритості ради у 2023 році має Київська облрада — 5 балів з 11 можливих. У відповіді на запит «Чесно» там повідомили, що через атаку хакерів відбувається наповнення нового тимчасового сайту. Фактично дані за попередні періоди роботи були втрачені, тому нинішня оцінка є низькою.

Середні показники мають Чернівецька й Чернігівська ради. 8 балів з 11 можливих за рівнем відкритості мають Житомирська, Херсонська та Івано-Франківська обласні ради.

«Порівняно з низькими показниками першого моніторингу відкритості 2022 року у 2023-му переважна більшість місцевих рад в Україні значно покращила інформування. Тоді місцеві ради приховували свої рішення, прикриваючись війною та COVID. Наразі згадки про COVID взагалі відсутні, проте війна та обмеження воєнного стану залишаються актуальними. Тенденції підвищення відкритості є позитивними, проте навіть у роботі рад із високими показниками є прогалини. Найчастіше вони стосуються роботи постійних комісій. Зокрема, у радах відсутні анонси таких засідань, а порядок денний можна дізнатися лише з протоколу, тобто після засідання», — йдеться в дослідженні.

Раніше повідомлялось про те, що Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни, які сприятимуть прозорості роботи органів місцевого самоврядування. «Відтепер “Прозорість” має стати синонімом місцевого самоврядування. І не якоїсь окремої ради на верхівці рейтингів, а єдиними правилами для усіх громад України», — наголосив народний депутат Роман Лозинський, який очолював групу авторів законопроєкту № 6401.

Фото: Рух «Чесно»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
526
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду