Цього року Шевченківська премія становитиме 130 тисяч гривень – Жулинський

9 Березня 2010
2874
9 Березня 2010
13:03

Цього року Шевченківська премія становитиме 130 тисяч гривень – Жулинський

2874
Цього року Шевченківська премія становитиме 130 тисяч гривень – Жулинський

9 березня, у день народження Кобзаря, традиційно вручають Національну премію імені Тараса Шевченка - найвищу державну культурно-мистецьку нагороду. Цього року лауреатами стали десятеро українців (загалом Шевченківський комітет мав 51 подання, у фіналі був 31 кандидат). Про подробиці цьогорічного вручення Шевченківських премій Радіо Свобода розпитувало голову Шевченківського комітету, академіка Миколу Жулинського.

 

- За протоколом премію мали вручати у Національній опері. Чому цього року вручення буде в іншому місці?

- Підписує указ про лауреатів Президент України. Попередній Президент України підписав положення про Шевченківську премію, у якому записано, що вручення премії відбувається 9 березня у Національній опері Президентом України. Але Віктор Янукович вирішив вручати цю премію на Тарасовій горі в Каневі. Очевидно він хоче поєднати поїздку в Канів, де він цікавитиметься станом реконструкції Шевченківського національного заповідника на Чернечій горі, і тому вирішено Адміністрацією Президента, що це вручення відбуватиметься в Каневі.

 

- Очікувалося, що розмір премії становитиме 200 тисяч гривень. Але кажуть, що це не так. Яким буде розмір премії?

- 130 тисяч гривень. Хоча минулого року було 170 тисяч гривень. Ми зважаючи на інфляцію, і щоб підняти престиж премії, раніше просили Президента України Віктора Ющенка і підняти до 200 тисяч. Таке погодження було, але оскільки в бюджеті цього року уряд визначив на премії 1 мільйон 300 тисяч, тому Адміністрація Президента, не виходити за межі цієї цифри, і залишила цьогорічну премію 130 тисяч. Безперечно - це мені дуже прикро.

 

- А як ви оцінюєте цьогорічних лауреатів?

- Я розумію, що не для всіх митців премія є головним стимулом і взагалі не може бути стимулом. Але на Гонкурівську премію в Франції щорічно надсилається до 6-ти тисяч романів. Ця премія не має фінансового еквіваленту. Десь там 1 франк. Але всі прагнуть цю премію здобути, тому що вона дає можливість бути популярним. Їх потім розхоплюють всі видавництва. Тому і в нашої Національної премії Тараса Шевченка потрібно піднімати престиж. Я розумію, що відбір складно робити, оскільки суб'єктивний фактор завжди існує. Я вважаю, що цього року, як і минулого, відбір відбувся досить хороший. Але вся проблема в іншому, Шевченківський комітет сам повинен визначати, кого слід номінувати. Ми ж отримуємо подання від різних організацій, і вже з того, що надійшло, ми відбираємо. Я вважаю, що Шевченківський комітет цього року зробив добрий вибір. Хороші лауреати, а літературно-мистецька громадськість вже судитиме, чи всі вони достойні.

 

Віктор Міняйло, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віктор Міняйло, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2874
Читайте також
16.10.2010 09:30
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня»
17 603
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Храмітла
5164 дн. тому
От і почалося.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду