У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії

У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії

1 Квітня 2023
1483
1 Квітня 2023
10:10

У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії

1483
Джон Кірбі: Це не найкраще місце для вас, навіть якщо ви працюєте журналістом.
У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії
У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії

Адміністрація президента США Джо Байдена закликала своїх громадян, зокрема журналістів, залишити територію Росії. Про це в коментарі CNN сказав речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Представники США назвали звинувачення Росії в шпигунстві проти заарештованого в Росії журналіста The Wall Street Journal  Евана Гершковича «смішними» і «абсолютно безглуздими». 

Як розповів Кірбі, наразі США не отримали консульського доступу до Гершковича, однак продовжують над цим працювати.

У CNN нагадали, що раніше громадян США застерегли від поїздок до Росії. Вже в п'ятницю, 31 березня, речник Ради національної безпеки держави зазначив, що ці рекомендації стосуються навіть журналістів, які працюють в країні-агресорі.

«Американцям зараз не час бути в Росії. Якщо ви зараз у Росії — у справах чи у відпустці, будь-яка подорож — вам потрібно виїхати зараз. Це не найкраще місце для вас, навіть якщо ви працюєте журналістом. Росія зараз є ворожим середовищем для американських громадян. І вам пора їхати, якщо ви там», — сказав Кірбі.

30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що журналіст нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК».

Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство».

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує, посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Євросоюз та Сполучені Штати Америки відреагували на затримання Гершковича. Зокрема, у Білому домі назвали звинувачення у «шпигунстві» Гершковичу безпідставними. Там вважають,що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: Getty

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1483
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду