Суд у Москві відхилив апеляцію та залишив журналіста WSJ Гершковича під вартою

Суд у Москві відхилив апеляцію та залишив журналіста WSJ Гершковича під вартою

18 Квітня 2023
749
18 Квітня 2023
17:15

Суд у Москві відхилив апеляцію та залишив журналіста WSJ Гершковича під вартою

749
Наступне засідання відбудеться наприкінці травня, коли суд вирішить, чи тримати Евана Гершковича під вартою й надалі.
Суд у Москві відхилив апеляцію та залишив журналіста WSJ Гершковича під вартою
Суд у Москві відхилив апеляцію та залишив журналіста WSJ Гершковича під вартою

У вівторок, 17 квітня, Московський міський суд відхилив апеляцію репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича, заарештованого понад два тижні тому, та залишив його під вартою. Про це повідомило видання CNN. 

Під час судового слухання Гершкович просив перевести його під домашній арешт, а захист запропонував звільнити його під заставу в 50 млн рублів. Однак Мосміськсуд залишив журналіста в СІЗО, визнавши рішення про його арешт законним.

«18 квітня 2023 року Московський міський суд залишив без змін рішення Лефортовського районного суду Москви від 30 березня 2023 року щодо Евана Гершковича, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ст. 276 КК РФ», — йдеться в офіційному повідомленні суду.

Посолка США в Росії Лінн Трейсі, яка напередодні вперше змогла відвідати Гершковича в СІЗО, сказала, що  звинувачення проти журналіста безпідставні, та закликала Росію негайно його звільнити.

Як зазначили в CNN, наступне засідання призначено на кінець травня, коли суд вирішить, чи тримати  Гершковича під вартою й надалі.

Американський журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович був затриманий в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення у шпигунстві. Сам журналіст оскаржив свій арешт

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича. 31 березня газета закликала адміністрацію президента Джо Байдена видворити зі США російського посла і журналістів через арешт Гершковича. Однак Байден у відповідь заявив, що зараз такі рішення «не на часі».

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

Згодом заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Росія розглядатиме питання обміну обвинуваченого в шпигунстві кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича лише після вердикту суду.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль намагатиметься використати арешт журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича як важіль, щоб отримати поступки з боку Сполучених Штатів.

Фото: Sefa Karacan/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
749
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду