Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки

Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки

4 Серпня 2023
3686
4 Серпня 2023
15:57

Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки

3686
Офіціант одного з ресторанів поблизу Праги, який відвідала українка з подругою, спершу ввімкнув гімн Росії, а потім сирену повітряної тривоги.
Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки
Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки

Чеський заклад громадського харчування звільнив свого співробітника після того, як біженка оприлюднила відео, на якому чути, як у ресторані ввімкнули російський гімн. 

Офіціант одного з ресторанів поблизу Праги, який відвідала українка з подругою, спершу ввімкнув гімн Росії, а потім сирену повітряної тривоги. Про таку поведінку чеха українська біженка Олеся Кошілка розповіла у своїх соцмережах. Після резонансу власник закладу попросив вибачення в дівчини і звільнив свого працівника.

«Прийшли і зробили замовлення. Я попросила пароль від Wi-Fi. На що мені офіціант чех відповів, що інтернет є тільки російський. Я спочатку не звернула на це увагу, подумала, що він подумав, що я росіянка. Через хвилин 5 включається гімн Росії. Я не розумію, що відбувається, заходжу всередину і кажу "Це гімн Росії?". На що відповідають "Так". Я кажу, що я — українка. На що мені відповідають: «І що?», починають сміятися і включають звук сирени», — повідомила Олеся Кошілка в коментарі «Радіо Свобода».

Дівчина каже, що не всі працівники ресторану підтримали вчинок офіціанта. Інші — ввічливо спілкувалися з дівчатами. Докази з цькуваннями з боку працівника закладу пізніше Олеся виклала у своїх соцмережах. Вона опублікувала фрагмент відео, коли в ресторані грає російський гімн.

«Відео набрало понад мільйон переглядів. Дуже багато було негативних відгуків про заклад. Після чого подзвонив його власник, вибачився, сказав, "що сам він за Україну і не розуміє, як могло так статися"», — каже українка.

Також ресторан оприлюднив свою позицію в соцмережах: «Від імені керівництва CottonClub Brandýs ми хочемо повідомити, що ми не згодні з політичними поглядами наших співробітників і відмежовуємося від них. Після вчорашнього інциденту в нашому ресторані керівництво компанії вирішило звільнити ініціатора, тому він більше не є нашим співробітником. Ми також не згодні з порушенням прав і свобод людини, яке відбувається проти України».

Раніше, в червні цього року, розгорнувся ще один скандал щодо цькування української біженки. Відео з українською дитиною Поліною Бутківською, яку під час шкільної екскурсії ображали чеські однокласники, викликало резонанс у Чехії. У ситуацію втрутилися навіть президент і міністр внутрішніх справ країни.

За даними соціологічного дослідження, яке провів чеський інститут STEM, 52% населення країни підтримує Україну і не вірить російським наративам про війну. А 60% людей схвалюють допомогу влади для українських мігрантів.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3686
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду