Журналіста Аркадія Бабченка оголосили в Росії «іноземним агентом»

Журналіста Аркадія Бабченка оголосили в Росії «іноземним агентом»

8 Квітня 2023
1393
8 Квітня 2023
10:20

Журналіста Аркадія Бабченка оголосили в Росії «іноземним агентом»

1393
Згідно із заявою Міністерства юстиції РФ, Бабченко «здійснював збір коштів на підтримку ЗСУ» та «поширював недостовірну інформацію про прийняті органами державної влади рішення та політику, яку вони проводять».
Журналіста Аркадія Бабченка оголосили в Росії «іноземним агентом»
Журналіста Аркадія Бабченка оголосили в Росії «іноземним агентом»

Міністерство юстиції РФ внесло журналіста Аркадія Бабченка до переліку «іноземних агентів». Про це йдеться на сайті відомства.

У Мін'юсті Росії заявили, що Бабченко «здійснював збір коштів на підтримку ЗСУ» та «поширював недостовірну інформацію про прийняті органами державної влади (Росії, — ред.) рішення та політику, яку вони проводять».

Аркадій Бабченко у минулому — військовий збройних сил РФ, брав участь у двох чеченських війнах. Після звільнення зі збройних сил став журналістом. Працював воєнним кореспондентом газети «Московский комсомолец», кореспондентом на телеканалах, воєнним кореспондентом «Новой газеты». Висвітлював події на Майдані, війну на Донбасі, критикував президента Росії Володимира Путіна.

Читайте також: 

У лютому 2017 року після погроз залишив Росію, остерігаючись за своє життя. Жив в Ізраїлі та Чехії, згодом переїхав до України.

29 травня 2018 року стало відомо, що Аркадія Бабченка начебто застрелили. 30 травня на брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак розповів, що Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією СБУ.

31 травня до Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання щодо арешту Бориса Германа, якого Служба безпеки України підозрювала в організації вбивства журналіста Аркадія Бабченка. Пізніше волонтер та учасник бойових дій на Донбасі Олексій Цимбалюк заявив, що начебто саме він був «виконавцем вбивства» Аркадія Бабченка. СБУ та прокуратура підтвердили цю інформацію. 

Борис Герман у суді також повідомив, що дійсно замовив вбивство Бабченка Цимбалюку, проте це нібито була лише імітація замовлення. Також Герман на суді назвав ім'я ймовірного замовника з РФ — В'ячеслава Пивоварника, який народився та виріс в Україні, але деякий час тому виїхав до РФ і нібито працює в «особистому фонді» президента РФ Володимира Путіна.

30 серпня 2018 київського бізнесмена Бориса Германа, обвинуваченого в організації замаху на журналіста Аркадія Бабченка, засудили до 4,5 років позбавлення волі після того, як він визнав свою провину і пішов на угоду зі слідством, а вже в листопаді 2019 року Герман вийшов із колонії в Житомирі.

Незадовго до цього у тому ж листопаді 2019 року Бабченко заявив, що покинув Україну.

У липні 2022 року його внесли в РФ до переліку терористів та екстремістів, а вже в січні цього року Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило журналіста в розшук. Щоправда, у картці з даними Бабченка, розміщеної в базі розшуку міністерства, не уточнюється стаття Кримінального кодексу, на підставі якої його розшукують.

Фото: Genya Savilov/Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1393
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду