У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму

У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму

17 Квітня 2023
2211
17 Квітня 2023
12:29

У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму

2211
Саме такий термін просив прокурор. Кара-Мурзу звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію, участі у «небажаній організації» та державній зраді.
У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму
У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму

Московський міський суд засудив до 25 років колонії російського опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу. Про це повідомляє «Настоящее время», посилаючись на «Медіазону» та Sota.

Кара-Мурзу звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію (пункт "д" частини 2 статті 207.3 КК РФ), участі у діяльності «небажаної організації» (частина 1 статті 284.1 КК РФ) та державній зраді (стаття 275 КК РФ).

За статтею про участь у діяльності «небажаної організації» Кара-Мурза отримав три роки позбавлення волі, за статтею про «фейки» — сім років, за статтею про держзраду – 18 років. Упродовж семи років після виходу з колонії йому не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Покарання він відбуватиме у колонії суворого режиму.

Кара-Мурза своєї провини не визнав. У своєму останньому слові він заявив, що перебуває у в'язниці за свої політичні погляди.

«В останньому слові зазвичай просять про виправдувальний вирок. Для людини, яка не вчиняла злочинів, єдино законним вироком був би виправдувальний. Але я ні про що не прошу у цього суду. Я знаю свій вирок. Я знав його ще рік тому, коли побачив у дзеркалі людей, що біжать за моєю машиною в чорній формі і чорних масках. Така зараз у Росії ціна за немовчання», — сказав він.

Підтримати Володимира Кара-Мурзу прийшли представник посольства США у Москві Девід Бернстін, дипломати різних країн та голова міжнародного «Меморіалу» Ян Рачинський. Дипломатів та журналістів до зали засідання не пустили, вони всі перебували в кімнаті для трансляцій.

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

Прокуратура Росії вимагала для Кара-Мурзи 25 років ув’язнення. У березні йому продовжили арешт до 27 серпня.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

У жовтні минулого року російський журналіст і політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини. Премія відзначає «видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами». У Палаці Європи відзнаку замість нього отримала дружина Євгенія.

Фото: РБК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Читайте також
08.01.2024 12:06
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду