У Росії опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до колонії, не чекаючи касації

У Росії опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до колонії, не чекаючи касації

5 Вересня 2023
1062
5 Вересня 2023
10:47

У Росії опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до колонії, не чекаючи касації

1062
Його засудили на 25 років за «державну зраду».
У Росії опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до колонії, не чекаючи касації
У Росії опозиціонера і журналіста Кара-Мурзу етапували до колонії, не чекаючи касації

У Росії журналіста й опозиційного політика Володимира Кара-Мурзу, засудженого за статтею про державну зраду, ймовірно, етапували із СІЗО до колонії. Куди саме відправили Кара-Мурзу, його родині та адвокатам невідомо, повідомила його дружина Євгенія.

«Етапували у повній секретності, у невідомому напрямку і перед днем народження, щоб, не дай Боже, не отримав у цей день слів підтримки з усього світу. Етап — дуже, можливо, навіть найважчий і найнебезпечніший період у житті політзека», — написала Євгенія Кара-Мурза.

7 вересня Кара-Мурзі виповниться 42 роки.

Як пише «Радіо Свобода», адвокат Кара-Мурзи Вадим Прохоров повідомив, що його підзахисного етапували, не чекаючи на розгляд касаційної скарги на вирок.

Раніше повідомлялося, що в московському СІЗО №5 «Водник» Кара-Мурзі не передають листи, піддають психологічним тортурам і протягом року відмовляють у побаченнях із дружиною та дітьми.

ДОПОВНЕНО: За даними адвоката Вадима Прохорова, журналіса етапували у СІЗО-1 міста Омська.

«Очевидно, що це не кінцева виправна установа суворого режиму, де йому призначено відбувати покарання, а проміжне пересилання», — написав Прохоров.

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015 та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім у Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1062
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду