У Росії прокуратура вимагає 25 років ув’язнення для журналіста Володимира Кара-Мурзи

У Росії прокуратура вимагає 25 років ув’язнення для журналіста Володимира Кара-Мурзи

7 Квітня 2023
1156
7 Квітня 2023
10:20

У Росії прокуратура вимагає 25 років ув’язнення для журналіста Володимира Кара-Мурзи

1156
За час ув’язнення Кара-Мурза схуд на 17 кілограмів і, за даними медчастини СІЗО, лікується від полінейропатії, на яку страждає в результаті отруєння.
У Росії прокуратура вимагає 25 років ув’язнення для журналіста Володимира Кара-Мурзи
У Росії прокуратура вимагає 25 років ув’язнення для журналіста Володимира Кара-Мурзи

Прокуратура Росії вимагає 25 років ув’язнення для опозиційного російського журналіста та політика Володимира Кара-Мурзи. Про це повідомила його адвокатка Марія Ейсмонт, передає «Радіо Свобода».

Вона сказала журналістам біля Московського міського суду, що про таке покарання сторона обвинувачення попросила на закритому судовому засіданні 6 квітня.

За словами адвокатки, 41-річний Кара-Мурза за час ув’язнення схуд на 17 кілограмів.

У довідці з медчастини слідчого ізолятора, яку зачитала суддя на засіданні минулого місяця, йшлося про те, що Кара-Мурзи не може брати участь у судовому засіданні «до закінчення призначеного курсу лікування». Згідно з довідкою, він лікується від полінейропатії, на яку страждає в результаті отруєння.

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

У березні Московський міський суд продовжив арешт Кара-Мурзі до 27 серпня.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

У жовтні минулого року російський журналіст і політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини. Премія відзначає «видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами». У Палаці Європи відзнаку замість нього отримала дружина Євгенія.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1156
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду