detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
17.04.2023 12:29
У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму
У Росії засудили журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму
Саме такий термін просив прокурор. Кара-Мурзу звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію, участі у «небажаній організації» та державній зраді.

Московський міський суд засудив до 25 років колонії російського опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу. Про це повідомляє «Настоящее время», посилаючись на «Медіазону» та Sota.

Кара-Мурзу звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію (пункт "д" частини 2 статті 207.3 КК РФ), участі у діяльності «небажаної організації» (частина 1 статті 284.1 КК РФ) та державній зраді (стаття 275 КК РФ).

За статтею про участь у діяльності «небажаної організації» Кара-Мурза отримав три роки позбавлення волі, за статтею про «фейки» — сім років, за статтею про держзраду – 18 років. Упродовж семи років після виходу з колонії йому не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Покарання він відбуватиме у колонії суворого режиму.

Кара-Мурза своєї провини не визнав. У своєму останньому слові він заявив, що перебуває у в'язниці за свої політичні погляди.

«В останньому слові зазвичай просять про виправдувальний вирок. Для людини, яка не вчиняла злочинів, єдино законним вироком був би виправдувальний. Але я ні про що не прошу у цього суду. Я знаю свій вирок. Я знав його ще рік тому, коли побачив у дзеркалі людей, що біжать за моєю машиною в чорній формі і чорних масках. Така зараз у Росії ціна за немовчання», — сказав він.

Підтримати Володимира Кара-Мурзу прийшли представник посольства США у Москві Девід Бернстін, дипломати різних країн та голова міжнародного «Меморіалу» Ян Рачинський. Дипломатів та журналістів до зали засідання не пустили, вони всі перебували в кімнаті для трансляцій.

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

Прокуратура Росії вимагала для Кара-Мурзи 25 років ув’язнення. У березні йому продовжили арешт до 27 серпня.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

У жовтні минулого року російський журналіст і політик Володимир Кара-Мурза отримав Премію імені Гавела з прав людини. Премія відзначає «видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами». У Палаці Європи відзнаку замість нього отримала дружина Євгенія.

Фото: РБК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY