У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення

У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення

23 Квітня 2022
2218
23 Квітня 2022
10:03

У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення

2218
«Хоча у в'язниці сидить Кара-Мурза, справжнім злочинцем є Володимир Путін», – заявив Роджер Уікер, сенатор США від штату Міссісіпі та високопоставлений член Гельсинської комісії.
У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення
У Росії арештували критика Путіна Кара-Мурзу. Законодавці США вимагають звільнення

У Москві заарештовано опозиційного політика, журналіста, члена Антивоєнного комітету росії Володимира Кара-Мурзу. Про це повідомляє «Інтерфакс». У США новина про арешт Кара-Мурзи викликала обурення. Члени Гельсинської комісії Конгресу вбачають в арешті відомого російського опозиціонера подальше падіння Росії на дно, описане в романі Оруелла «1984», пише «Голос Америки»

У РФ його підозрюють у нібито «поширенні фейків» про дії російської армії в Україні. Бассманний суд Москви задовольнив клопотання слідства про обрання запобіжного заходу «у вигляді взяття під варту терміном до 12 червня 2022 року».

Адвокати Кара-Мурзи заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Згідно з постановою Слідчого комітету, Кара-Мурза під час виступу перед членами Палати представників штату Арізона США поширив нібито недоствірну інформацію. Він нагадав, що збройні сили РФ бомбардують в Україні «житлові райони, об'єкти соціальної інфраструктури, у тому числі пологові будинки, лікарні та школи», а також застосовують інші заборонені засоби та методи ведення війни під час спеціальної військової операції на території України. Тим самим опозиціонер «завдав істотної шкоди інтересам РФ», зазначили у Слідчому комітері Росії.

Конгресмен від штату Теннессі Стів Коен, співголова Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (відомій також як «Гельсінська комісія» Конгресу), висловив глибоке занепокоєння тим, як влада Росії ставиться до кримінальної справи, порушеної Слідчим комітетом проти Володимира Кара-Мурзи.

Роджер Уікер, сенатор США від штату Міссісіпі та високопоставлений член Гельсінкської комісії заявив:«Ці останні звинувачення проти Кара-Мурзи – очевидна вигадка, покликана відвернути увагу від жорстоких військових злочинів Путіна та утримати інших сміливих росіян від висловлювань проти Кремля, – йдеться у заяві сенатора Уікера. – Хоча Кара-Мурза і сидить у в'язниці, але справжнім злочинцем є Володимир Путін».

Нагадаємо, Кара-Мурза вже не вперше зазнає переслідування у Росії. Згідно зі спільним розслідуванням Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за Кара-Мурзою безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках. Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2218
Читайте також
05.02.2011 13:40
Владимир Кара-Мурза, «Радио Свобода»
22 130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду