NYT: Фігурант витоку секретних документів США почав публікувати дані вже за кілька днів після російського вторгнення в Україну

NYT: Фігурант витоку секретних документів США почав публікувати дані вже за кілька днів після російського вторгнення в Україну

22 Квітня 2023
1572
22 Квітня 2023
16:42

NYT: Фігурант витоку секретних документів США почав публікувати дані вже за кілька днів після російського вторгнення в Україну

1572
За даними The New York Times, профіль користувача, який збігався з акаунтом Джека Тейшейри, почав публікувати секретні розвідувальні дані про російсько-українську війну в чаті на Discord, який налічував близько 600 учасників.
NYT: Фігурант витоку секретних документів США почав публікувати дані вже за кілька днів після російського вторгнення в Україну
NYT: Фігурант витоку секретних документів США почав публікувати дані вже за кілька днів після російського вторгнення в Україну

Військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра, якого звинувачують у злитті секретних документів Пентагону, почав публікувати конфіденційну інформацію за кілька днів після російського вторгнення в Україну. Це з'ясувало видання The New York Times.

За даними медіа, перший витік відбувся менше ніж через 48 годин після вторгнення Росії в Україну. Профіль користувача, який збігався з акаунтом Джека Тейшейри, почав публікувати секретні розвідувальні дані про російські військові дії в чаті на Discord, який налічував близько 600 учасників. 

«Бачив звіт Пентагону, в якому говориться, що для вторгнення використовується третина сил», — написав користувач.

У NYT припустили, що, бажаючи справити враження на інших у групі, які поставили під сумнів аналіз Тейшейри, він додав: «У мене є трохи більше, ніж інформація з відкритих джерел. Переваги перебування в підрозділі розвідки USAF».

27 березня 2022 року Тейшейра поділився секретною інформацією про відступ російських окупаційних військ з Києва. За його словами, цю інформацію він «знайшов на сайті Агентства національної безпеки».

«Деякі "великі" новини. Може бути планове виведення військ на захід від Києва, як і в інших місцях», — написав він.

Вже через два дні російські посадові особи оголосили, що вони відходять від столиці України.

Деякі дописи стосувалися оновлених даних щодо кількості постраждалих. Користувач також повідомляв про цілі України, діяльність російських спецслужб та країни, що надають допомогу нашій державі.

Один із адвокатів Тейшейри Джошуа Ханьє відмовився коментувати тему NYT. Окрім цього, представники Федерального бюро розслідувань і Міністерства юстиції, речник Агентства національної безпеки та речниця британського посольства також не захотіли говорити з журналістами.

Нагадаємо, Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону — 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Джека Тейшейру. 

За даними The New York Times, Тейшейра керував приватною онлайн-групою Thug Shaker Central на геймерській платформі Discord. Це група з близько 20-30 переважно молодих чоловіків і підлітків, яких об'єднувала спільна любов до зброї, расистських онлайн-мемів і відеоігор. Журналісти вважають, що Тейшейра ймовірно публікував конфіденційні документи національної безпеки США в цій же онлайн-групі знайомих. 

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Журналісти Bellingcat також визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

Дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Водночас Міністерство оборони США заявило, що ще оцінює масштаби витоку секретної інформації протягом останніх тижнів, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. 

Фото: The New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду