Журналісти WP з’ясували, хто може стояти за витоком таємних документів США

Журналісти WP з’ясували, хто може стояти за витоком таємних документів США

13 Квітня 2023
2880
13 Квітня 2023
12:53

Журналісти WP з’ясували, хто може стояти за витоком таємних документів США

2880
WP: Працівник військової бази США «зливав» фото таємних документів друзям у чаті без особливих цілей ще з минулого року.
Журналісти WP з’ясували, хто може стояти за витоком таємних документів США
Журналісти WP з’ясували, хто може стояти за витоком таємних документів США

Журналісти The Washington Post дізналися, що за масштабним витоком таємних документів розвідки США може стояти співробітник американської військової бази, який нібито зливав їх у мережу без особливих політичних цілей, але скептично ставився до влади та спецслужб США. Великий матеріал про це видання опублікувало після спілкування з людьми, які називають себе знайомими цього співробітника.

За описом друзів, це «молодий харизматичний ентузіаст», що цікавиться вогнепальною зброєю, а документами з роботи він почав ділитися зі знайомими на геймерській платформі вже давно через те, що нудьгував під час пандемії.

Компанія з кількадесят осіб, яку об’єднував інтерес до «вогнепальної зброї, військового спорядження і Бога», сформувала у 2020 році закритий клуб на геймерській платформі Discord, потрапити у який можна було лише за запрошенням. Їхній сервер називався Thug Shaker Central.

У минулому році один користувач, адміністратор спільноти з нікнеймом OG, вперше опублікував якийсь документ із маловідомими абревіатурами, а після того один за іншим публікувалися ще сотні подібних. 

Опубліковані документи він, казав, приніс з роботи на «військовій базі», але не розкривав, з якої саме. OG також розповідав, нібито проводив час у засекречених приміщеннях, де заборонено використовувати мобільні телефони та інші власні пристрої, якими потенційно можна щось скопіювати і винести назовні. Він нібито витратив години на переписування засекречених документів, щоби поділитися з друзями на сервері.

OG публікував по кілька документів на тиждень, починаючи з кінця 2022 року.  За якийсь час OG почав публікувати не переписані, а сфотографовані документи з грифом. Йшлося про «сотні фото».

У копіях документів, доступ до яких у реальності дозволений лише співробітникам урядових структур після ретельних перевірок, йшлося про широке коло питань — про пересування топ-політиків, розташування військ, аналітика щодо геополітичної ситуації, щодо спроб втручання інших країн у вибори.

The Washington Post також отримали доступ до ще близько 300 фотографій таємних документів. Більшість із цієї партії ще не потрапила у мережу. Частина цих документів — те, що OG нібито переписав.

Серед сфотографованих документів, які були опубліковані відносно недавно – матеріали про ситуацію на фронті в Україні, супутникові знімки руйнувань, завданих російськими ракетами українській енергетичній інфраструктурі, потенційні траєкторії польоту балістичних ракет КНДР, якби Пхеньян надумав цілити по території США, фотографії китайської повітряної кулі, яка залетіла до Сполучених Штатів і яку врешті збили.  

На фотографіях подекуди нібито є деталі кімнати, які потенційно можуть натякнути слідчим на місце.

Журналісти також отримали аудіозапис, де OG спілкується з компанією, та архіви їхніх чатів на сервері Discord.

Джерело, що розповіло WP деталі, є учасником цього закритого клубу на Discord, який погодився говорити анонімно. Хлопцеві ще немає 18 років, тож видання навіть отримувало згоду матері на те, щоб записати його свідчення і зафіксувати їх на відео. Його слова на умовах анонімності підтвердив ще один із компанії – який теж прочитав багато документів, опублікованих OG.

Друзі кажуть, що знають реальне ім’я автора зливів і штат, де він проживає, але відмовилися здавати його.  «Він розумний хлопець. Він знав, що він робить, коли публікував документи — це не був якийсь випадковий витік», — розповідає один з учасників компанії. 

OG нібито казав друзям, що знає «таємниці, які влада ховає від звичайних людей». Поміж розвагами OG розповідав друзям про «справи у світі» і «таємні операції влади», нібито з мотивацією, щоб друзі були обізнані про реальний стан справ і таким чином більш захищені. 

Один з анонімних співрозмовників каже, що був вражений «пророцькою здатністю» OG передбачати події у найближчому майбутньому. Він описує друга як «тренованого, сильного, озброєного – все, що можна очікувати у якомусь божевільному фільмі». 

Друзі описують його як «беззаперечного лідера», кажуть, що він дуже очікував, що компанія уважно читатиме документи, а коли помітив, що інтерес не особливо значний – сердився.

До журналістів потрапило і відео, де нібито OG стоїть у тирі — у спецокулярах, активних навушниках та з гвинтівкою, вигукує на камеру кілька расистських та антисемітських лозунгів і потім стріляє по мішені.  

Один з друзів каже, що не вважає, що OG вороже налаштований до влади США чи працював на інтереси якоїсь країни, а у питанні війни Росії проти України не був ні на чиєму боці. Папка на сервері, де він публікував документи про війну РФ проти України, нібито називалася «bear-vs-pig» (ведмідь проти свині). При цьому друг каже, що той часто говорив про силові структури та розвідку США як «зловісну силу, яка хоче контролювати громадян», про «надмірний контроль» американської влади, яка «ховає від громадськості жахливу правду». 

За словами одного зі співрозмовників, у їхній компанії були люди з Росії та України, як і деяких інших країн Європи, Азії та Південної Америки. Доступ до папки, де викладалися документи про війну, мали нібито 25 активних членів групи, а найбільший інтерес до них проявляли саме ті, хто був «зі східного блоку і пострадянських країн». 

28 лютого один з користувачів таємного сервера, нібито підліток, опублікував кілька десятків фото з таємними документами на іншому Discord-сервері Wow_mao — і так почався масштабніший витік. 

Платформа Discord заявила, що співпрацюватиме з американськими органами у рамках розслідування, яке почали у зв’язку з витоком, та утрималася від подальших коментарів.

Нагадаємо, раніше розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord на сервері Thug Shaker Central, звідки згодом поширились на канал WowMao. Один з учасників сервера сказав Bellingcat, що першоджерелом витоку документів був один з адміністраторів сервера. При цьому деякі давніші «документи», датовані січнем, могли бути розміщені в інтернеті раніше, хоча точно невідомо, коли саме. Крім того, журналісти визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Відзначимо, раніше дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Водночас Міністерство оборони США заявило, що ще оцінює масштаби витоку секретної інформації протягом останніх тижнів, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2880
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду