Росіянку, обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського, засудили до 27 років

Росіянку, обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського, засудили до 27 років

25 Січня 2024
1044
25 Січня 2024
14:50

Росіянку, обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського, засудили до 27 років

1044
Як повідомляє The Moscow Times, це найсуворіший вирок жінці в історії Росії.
Росіянку, обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського, засудили до 27 років
Росіянку, обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського, засудили до 27 років

Суд у Росії засудив Дар'ю Трепову, звинувачену у справі загибелі російського пропагандиста Владлена Татарського, до 27 років позбавлення волі. Таке рішення ухвалив 25 січня другий Західний окружний військовий суд на виїзному засіданні в Санкт-Петербурзі, передає Meduza.

Треповій були пред'явлені звинувачення за статтями про теракт, незаконний обіг вибухових речовин і підробку документів. За першою статтею вона отримала 18 років позбавлення волі, за другою — 13 років, за третьою — два роки.

Шляхом часткового складання термінів вийшло 27 років за ґратами. Прокуратура просила для обвинуваченої 28 років колонії. Як повідомляє The Moscow Times, це найсуворіший вирок жінці в історії Росії.

Сама Трепова не визнала провини за жодною з осудних статей. При цьому вона не заперечувала, що принесла до кафе, де виступав Татарський, статуетку з вибухівкою, але, за її словами, не знала, що міститься всередині неї. Трепова в останньому слові попросила вибачення в потерпілих і всіх, хто через її дії виявився залученим до справи.

Другому фігуранту справи, Дмитру Касінцеву, у квартирі якого Трепова переховувалася після загибелі Татарського, суд призначив 21 місяць колонії. Його звинувачували у приховуванні особливо тяжкого злочину «шляхом введення в оману правоохоронних органів».

Нагадаємо, 2 квітня у Санкт-Петербурзі в кафе «Стрит-бар» стався вибух, унаслідок якого загинув російський «воєнкор» Владлен Татарський, який мав там творчий вечір.

Російські силовики затримали Дар'ю Трепову, яку називають виконавицею вбивства. Вона є активною прихильницею Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. 

Згодом ФСБ Росії заявила, що вбивство Владлена Татарського організував громадянин України Юрій Денисов та «українські спецслужби». У причетності до події звинувачують і «російських опозиціонерів, які переховуються за кордоном».

Національний антитерористичний комітет Росії звинуватив у вбивстві Татарського українські спецслужби і прихильників Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального.

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк заперечив причетність Києва до загибелі Татарського.

Відповідальність за ліквідацію Владлена Татарського взяла на себе російська Національна республіканська армія. Про це повідомив ексдепутат російської Держдуми, а сьогодні радикальний опозиціонер та громадянин України Ілля Пономарьов.

До ліквідації російського пропагандиста Татарського можуть бути причетні сили всередині Росії, вважає Інститут вивчення війни (ISW). Це вбивство могло бути задумане як попередження керівнику «ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину.

Владлен Татарський — це псевдонім колаборанта Максима Фоміна, який родом з Макіївки. До початку російсько-української війни Фомін декілька років провів у в'язниці в Горлівці за грабіж, але 2014 року опинився на свободі після того, як тюрма потрапила під обстріл. Він долучився до збройних формувань бойовиків, воював, зокрема, під керівництвом Ігоря Безлера, потім «був змушений перейти на службу» в підрозділ терористичної організації «ЛНР».

З початку повномасштабного вторгнення Фомін-Татарський набув популярності завдяки дописам про війну, у яких він підтримував російську армію. Перебував під санкціями України за поширення російської пропаганди та виправдання агресії РФ проти України. Закликав завдавати ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі, щоб «не працювали лікарні й померло більше українців».

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1044
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду