У Росії обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського хочуть засудити до 28 років

У Росії обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського хочуть засудити до 28 років

19 Січня 2024
1117
19 Січня 2024
16:37

У Росії обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського хочуть засудити до 28 років

1117
Дар’ю Трепову звинувачують за трьома статтями: вчинення теракту, незаконний обіг вибухових речовин та підробка документів.
У Росії обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського хочуть засудити до 28 років
У Росії обвинувачену в убивстві пропагандиста Татарського хочуть засудити до 28 років

Прокуратура Росії вимагає засудити до 28 років позбавлення волі 26-річну Дар'ю Трепову, звинувачену у вбивстві пропагандиста й «воєнкора» Владлена Татарського (Максима Фоміна). Про це повідомляє Current Time.

Трепову звинувачують за трьома статтями: вчинення теракту, незаконний обіг вибухових речовин та підробка документів.

На судовому засіданні 19 січня прокурорка Надія Тихонова заявила, що вважає слушним, що дії Трепової кваліфіковані як терористичний акт і що їй висунуте звинувачення в незаконному придбанні та зберіганні зброї.

В організації теракту звинувачують 35-річного громадянина України Юрія Денисова. Він, за версією слідства, через посередників передав Дар'ї статуетку — скульптурний портрет Татарського, який вибухнув.

Під час останнього слухання Дар'я Трепова дала свідчення та говорила, що організатори вибуху використали її «наосліп»: дівчина стверджує, що до останнього не знала, що статуетка — з вибухівкою. Вона переконує, що думала, що несла Татарському прихований прослуховувальний пристрій,

Сам судовий процес розпочався 15 листопада 2023 року. Разом із Треповою судять Дмитра Касінцева — друга її чоловіка, до якого жінка прийшла додому після вибуху. Його звинувачують у приховуванні особливо тяжкого злочину, хоч підсудна і сам Касінцев наполягають на тому, що він був не в курсі, за що Дар'ю можуть шукати поліцейські.

Нагадаємо, 2 квітня у Санкт-Петербурзі в кафе «Стрит-бар» стався вибух, внаслідок чого загинув російський «воєнкор» Владлен Татарський, який мав там творчий вечір.

Російські силовики затримали Дар'ю Трепову, яку називають виконавицею вбивства. Вона є активною прихильницею Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. 

Згодом ФСБ Росії заявила, що вбивство «Владлена Татарського» організував громадянин України Юрій Денисов та «українські спецслужби». У причетності до події звинувачують і «російських опозиціонерів, які переховуються за кордоном».

Національний антитерористичний комітет Росії звинуватив у вбивстві Татарського українські спецслужби і прихильників Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального.

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк заперечив причетність Києва до загибелі Татарського.

Відповідальність за ліквідацію Владлена Татарського взяла на себе російська Національна республіканська армія. Про це повідомив ексдепутат російської Держдуми, а сьогодні радикальний опозиціонер та громадянин України Ілля Пономарьов.

До ліквідації російського пропагандиста Татарського можуть бути причетні сили всередині Росії, вважає Інституту вивчення війни (ISW). Це вбивство могло бути задумане як попередження керівнику «ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину.

Владлен Татарський — це псевдонім колаборанта Максима Фоміна, який родом з Макіївки. До початку російсько-української війни Фомін декілька років провів у в'язниці в Горлівці за грабіж, але 2014 року опинився на свободі після того, як тюрма потрапила під обстріл. Він долучився до збройних формувань бойовиків, воював, зокрема, під керівництвом Ігоря Безлера, потім «був змушений перейти на службу» в підрозділ терористичної організації «ЛНР».

З початку повномасштабного вторгнення Фомін-Татарський набув популярності завдяки дописам про війну, у яких він підтримував російську армію. Перебував під санкціями України за поширення російської пропаганди та виправдання агресії РФ проти України. Закликав завдавати ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі, щоб «не працювали лікарні й померло більше українців».

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1117
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду