СБУ викрила у колаборантстві ще двох місцевих депутатів від «ОПЗЖ»

СБУ викрила у колаборантстві ще двох місцевих депутатів від «ОПЗЖ»

7 Квітня 2023
1077
7 Квітня 2023
12:15

СБУ викрила у колаборантстві ще двох місцевих депутатів від «ОПЗЖ»

1077
Загалом Служба безпеки звітує про викриття десятьох колаборантів у чотирьох регіонах.
СБУ викрила у колаборантстві ще двох місцевих депутатів від «ОПЗЖ»
СБУ викрила у колаборантстві ще двох місцевих депутатів від «ОПЗЖ»

Служба безпеки України викрила ще десятьох колаборантів у різних регіонах. Серед них — двоє депутатів місцевих рад від забороненої партії «ОПЗЖ» на Харківщині та Херсонщині. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Так, у Харківській області затримали депутатку Великобурлуцької селищної ради від забороненої партії «ОПЗЖ».

Після захоплення Куп’янського району вона добровільно пішла на співпрацю з росіянами і згодом приєдналась до місцевої окупаційної адміністрації. Там її призначили «помічницею» місцевого гауляйтера.

На цій «посаді» колаборантка допомагала йому запроваджувати кремлівський режим на захопленій території. Для цього організовувала загальні збори місцевих жителів, під час яких людей агітували підтримати загарбників та приєднуватись до їхніх лав.

У Херсонській області до суду скеровано матеріали щодо депутата-колаборанта однієї з районних рад від забороненої партії «ОПЗЖ». Співробітники Служби безпеки затримали зловмисника у ході стабілізаційних заходів у листопаді минулого року.

На період тимчасової окупації частини регіону зловмисник погодився стати «оперуповноваженим відділення по боротьбі з економічними злочинами» у складі окупаційного «ГУ МВС Херсонської області». У новому «статусі» він змушував місцевих підприємців сплачувати податки в бюджет Росії, а у разі відмови погрожував ув’язненням.

На Луганщині правоохоронці викрили організовану злочинну групу, до якої входять шестеро колишніх посадовців місцевих підрозділів Державної казначейської служби України. Під час окупації частини регіону вони добровільно пішли на співпрацю з ворогом і запропонували свою допомогу у війні проти України.

Серед них Світлана Бородіна, яку окупанти призначили «директоркою казначейства ЛНР», а її спільників — керівниками підпорядкованих «райуправлінь». Зловмисники виконували доручення Москви щодо приєднання місцевих окупаційних органів до єдиної системи казначейства країни-агресора.

На Донеччині затримали колишню директорку Краснолиманського міського спортивно-технічного клубу. Після захоплення Лимана вона добровільно погодилась очолити створений окупантами місцевий «сектор опіки управління праці та соцзахисту».

Щодо усіх цих фігурантів наразі тривають слідчі дії за двома статтями Кримінального кодексу України: 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі-агресору). Трьом фігурантам уже обрали запобіжний захід — тримання під вартою.

Крім того, контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну учасницю розгалуженої агентурної мережі ФСБ у прифронтових районах Донецької області.

Зловмисниця збирала для окупантів розвіддані про місця базування та маршрути переміщення Сил оборони в районах Краматорська, Костянтинівки і Торецька. Крім того, вона передавала агресору координати місцевих шкіл і дитячих садочків.

Саме за її «наводкою» рашисти здійснили ракетний удар по будівлі місцевої школи у серпні минулого року. Після ворожих обстрілів агентка виходила на місце події та фіксувала наслідки, про які потім «звітувала» російській спецслужбі.

Фігурантка передавала ворогу локації українських об’єктів через месенджер у вигляді електронних координат або фотоматеріалів з прив’язкою до місцевості.При обшуку за місцем проживання зловмисниці виявлено мобільні телефони, які вона використовувала для комунікації з агресором, зокрема для передачі фото українських об’єктів.

У разі захоплення регіону ворог обіцяв своїй поплічниці «посаду» у лавах місцевої окупаційної адміністрації.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Їй обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

Нагадаємо, нещодавно співробітники СБУ викрили депутатку Ізюмської міської ради від «ОПЗЖ», яка під час окупації міста створила щотижневе друковане видання «Изюмский телеграфъ» та обійняла посаду головної редакторки.

Раніше до суду скерували обвинувальний акт за фактом державної зради щодо колишньої очільниці львівської обласної організації «ОПЗЖ» Інни Іваночко. 

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VOITA
355 дн. тому
//////...ЯКЩО БІЛЬШІСТЬ ГРОМАДЯН РОЗУМІЮТЬ ЩО ОПЗЖ ТА ПАРТІЯ РЕГІОНІВ БУЛИ СТВОРЕНІ НА ГРОШІ АГРЕСОРА...ТА ДЛЯ ОЧОЛЮВАННЯ ВЛАДИ ПІСЛЯ ЗАХОПЛЕННЯ ТЕРІТОРІІ ВСІЄЇ УКРАЇНИ......А НЕ ПРЕЗИДЕНТ НЕ ВЕРХОВНА РАДА НЕРОЗУМІЄ ЦЬОГО...СТВОРЮЄ БІЛЬШІСТЬ ТА НАДАЄ ПОСАДИ РАДНИКІВ...ПЛЮС СФОРМОВАНА МОНОБІЛЬШІСТЬ З ОСЕРЕДКАМИ ОПЗЖ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНІВ СПРИЙНЯТНИХ ДО ОЛЕГАРХІЧНІВ КЛАНІВ....ТО Є НЕ ЗЛОЧИН...ТО Є НАЧАСІ ...ГАНЬБА....ЧЕКАЄМО ПЕРЕМОГУ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду