Черновецький подав позови проти «Дзеркала тижня» – вимагає два мільйони гривень компенсації

Черновецький подав позови проти «Дзеркала тижня» – вимагає два мільйони гривень компенсації

17 Лютого 2022
1694
17 Лютого 2022
17:28

Черновецький подав позови проти «Дзеркала тижня» – вимагає два мільйони гривень компенсації

1694
Позивача не задовольнили судження редактора відділу політики Інни Ведернікової.
Черновецький подав позови проти «Дзеркала тижня» – вимагає два мільйони гривень компенсації
Черновецький подав позови проти «Дзеркала тижня» – вимагає два мільйони гривень компенсації

Колишній мер Києва Леонід Черновецький подав у суди два позови до видання «Дзеркало тижня» про захист честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди. 

Як повідомляє видання, справи одночасно розглядаються у Святошинському районному суді міста Києва (суддя Ульяновська Оксана Василівна) та Печерському районному суді Києва (суддя Вовк Сергій Володимирович). Черновецький вимагає від редакції компенсацію у розмірі два мільйони гривень (кожен позов по 1 мільйону).

У першому позові оскаржується цитата з тексту «Чи відбере Зеленський столицю?» редактора відділу політики Інни Ведернікової. Позивача не задовольнило таке судження автора: «Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція — ніщо, справедливість — усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім — тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка», — додає Ведернікова».

Другий позов стосується цитати з публікації того ж автора від 12 червня 2021 року «Влада чи гаманець?» наступного змісту: «Алла Шлапак — ексспівголова фракції «Блок Леоніда Черновецького» (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька «сіток» Черновецького — не випадкова людина в команді Тимошенко».

Редакція нагадує, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод майже не надає можливостей для обмеження свободи вираження поглядів, коли йдеться про виступи політиків або про питання, що становлять суспільний інтерес.

«Крім того, межа допустимої критики щодо такої публічної особи як політик є ширшою, ніж щодо приватної особи. На відміну від останнього перший неминуче та свідомо йде на те, щоб усі його слова та вчинки були об'єктом пильної уваги з боку журналістів та широкого загалу, тому має виявляти більшу толерантність.

Більше того, наше видання уважно стежило за подіями, що відбуваються у столиці під час каденції позивача та першим опублікувало інформацію про масштаби порушень.

Редакція відкрита до співпраці, однак ми готові до судового захисту права на вільне вираження думок наших авторів у власних матеріалах. Цензура як перешкоджання свободі думки і слова, вільному вираженню думок та переконань в Україні заборонена законодавством», – говориться в заяві «ДТ».

Редакція не вбачає підстав для втручання у авторську та журналістську діяльність співробітників та внесення змін до їх текстів на вимогу Черновецького. Отже, «ДТ» готове до судового захисту права на вільне вираження думок авторів у власних матеріалах і інформуватиме читачів щодо ходу розгляду цих позовів.

«Дзеркало тижня» нагадує, що Верховний Суд неодноразово відмовляв у задоволенні позовів Черновецького у цивільних справах проти журналістів.

Архівне фото: Київська міська державна адміністрація

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду