Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує

Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує

22 Листопада 2022
8447
22 Листопада 2022
09:05

Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує

8447
У коментарі «Детектору медіа» правнук льотчика заявив, що той мав лише доньку, а про Сергія Суровікіна в його родині ніколи не чули.
Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує
Пропагандисти придумали командувачу російських військ Cуровікіну «героїчного» батька-льотчика: його правнук спростовує

Російський пропагандист Олександр Сладков придумав командувачу військ Росії в Україні Сергію Суровікіну батька-льотчика, який нібито збивав американські літаки і героїчно загинув, рятуючи життя цивільних. Льотчик Суровікін справді існував, однак з командиром окупантів нічого спільного не має, стверджує його правнук.

Співробітник ВДТРК Сладков поширив інформацію про те, що батьком Суровікіна начебто є льотчик Володимир Суровікін, який під час Корейської війни 1950-53 років збив три американські літаки і загинув, відводячи свій винищувач від житлових будинків. У російському Уссурійську на його честь встановлено пам'ятну дошку.

Водночас правнук льотчика Володимир Маcич у своєму фейсбуці спростував інформацію, начебто генерал Сергій Суровікін є сином льотчика.

Масич сказав, що у його прадіда була єдина дружина, з якою він не мав синів, а лише дочку — його бабусю. Після загибелі льотчика в 1966 році його сім'я покинула Далекий Схід і повернулась у західну Білорусь. Сергій Суровікін натомість народився того ж року у Новосибірську.

За словами чоловіка, їхня родина не знайома із Сергієм Суровікіним: «Можливо, на Далекому Сході щось наплутали. Ми сподіваємось, що це помилка».

Масич додав, що виступає проти неправдивої інструменталізації пам'яті про його прадіда: «Дуже прошу не робити його учасником війни в Україні, яка принесла лише горе і страждання сотням тисяч людей, і не робити його подвиг елементом якоїсь „красивої“ біографії».

У коментарі «Детектору медіа» Масич підтвердив інформацію, викладену у своєму дописі. Він повторив, що льотчик Володимир Суровікін мав єдину дружину і з нею єдину доньку, а також що їхня родина «не мала ніколи жодної інформації про Сергія Суровікіна».

«Сладков пише, що його вдова народила сина після загибелі. Але у Володимира Суровікіна була одна-єдина офіційна вдова, яка отримала документи про смерть і з дочкою поїхала з Далекого Сходу. … Ми нічого не знаємо про якихось ще родичів, синів, вдів і так далі», — прокоментував Масич.

Він додав, що наразі прагне донести до громадськості, що «у Суровікіна була сім'я і їй нічого не відомо про те, що пише Сладков».

Згодом Масич також оприлюднив кілька особистих документів своїх предків, зокрема свідоцтво про смерть свого прадіда льотчика Владіміра Суровікіна, видане його дружині, а також свідоцтво про їх шлюб.

«Якщо у пана Сладкова чи його кореспондентів (або ще у когось) є документи, які стосуються історії нашої родини, чи якась інформація про наших родичів, я буду дуже вдячний, якщо надішлють. Зрештою, ми зацікавлені в істині», – написав Масич.

Видання «Медуза» пише, що фейк про зв'язок льотчика з генералом Суровікіним міг з'явитися ще до появи допису Сладкова. Так, депутат Приморського краю Олександр Захаров ще 11 листопада стверджував, що Суровікін — син льотчика.

За повідомленням російського телеграм-каналу «Можем объяснить», інформація про спорідненість з'являлась й у статтях про обох Суровікіних в російській Вікіпедії. Однак на цей момент такі згадки в обох статтях Вікіпедії вже відсутні.

«Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

Фото: Waldemar Masicz / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду