Російським журналістам без пояснень відмовляють у в'їзді до Грузії

Російським журналістам без пояснень відмовляють у в'їзді до Грузії

29 Березня 2023
1087
29 Березня 2023
17:50

Російським журналістам без пояснень відмовляють у в'їзді до Грузії

1087
За словами Асоціації молодих юристів Грузії (GYLA), відмова у в'їзді без обґрунтування причин суперечить рекомендаціям Управління ООН у справах біженців.
Російським журналістам без пояснень відмовляють у в'їзді до Грузії
Російським журналістам без пояснень відмовляють у в'їзді до Грузії

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну щонайменше 11 незалежним російським журналістам було відмовлено у в’їзді до Грузії без пояснення причин відмови. Організація «Репортери без кордонів» (RSF) підозрює, що на це вплинув тиск з боку Росії, та закликає Грузію обґрунтувати своє рішення й припинити таку практику.

Зокрема, серед тих, кого не впустили до Грузії, була журналістка російського телеканалу «Дождь» Олександра Шведченко. Як з'ясувалося, їй було відмовлено у в'їзді до країни, в якій вона раніше прожила близько року, коли дівчина приземлилася в міжнародному аеропорту Тбілісі 14 березня після відпустки в Латвії.

«У документі, який вони мені надали, було написано, що причиною відмови є "інша причина, передбачена законодавством Грузії", без уточнення», — сказала Шведченко RSF.

Організації також відомо про щонайменше 10 інших російських журналістів, яким було відмовлено у в’їзді без пояснень після того, як Росія вторглася в Україну. 

Так, Філіп Дзядко жив з сім'єю в Грузії протягом року. Однак 19 лютого, коли він приземлився в Тбілісі, його затримали в аеропорту після прибуття, потім конфіскували телефон і, зрештою, відмовили у в’їзді.

У схожій ситуації також опинився редактор подкастів незалежного медіа «Холод» Олексій Пономарьов. 10 грудня, коли він повертався з конференції в Осло, йому також відмовили у в'їзді.

«Було помітно, що навіть прикордонники приголомшені», — повідомив він виданню «Ехо Кавказу», говорячи про ймовірне існування списку небажаних осіб. 

«Для багатьох російських журналістів, які тікають від тоталітарного занепаду своєї країни, Грузія вже давно є країною притулку. Ці невиправдані рішення про відмову у в’їзді — з жахливими наслідками для відповідних журналістів, які знову змушені будувати своє життя заново — відображають більш жорстку позицію уряду Грузії щодо незалежних ЗМІ. Ми закликаємо уряд та його прем’єр-міністра Іраклія Гарібашвілі пояснити ці рішення, протистояти будь-якому тиску з боку російської влади та відновити політику прийому всіх російських журналістів, які змушені залишити свою країну», — сказала Жанна Кавельє, керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF. 

У звіті «Перешкоди для перетину кордону» Асоціації молодих юристів Грузії (GYLA), який незабаром буде опубліковано, зазначено, що такі дії грузинських прикордонників суперечать рекомендаціям Управління ООН у справах біженців. Згідно з грузинським законодавством, ті, кому відмовлено у в’їзді з «іншої причини, передбаченої грузинським законодавством», мають право оскаржити це рішення. Однак їм рідко повідомляють про таку опцію, йдеться у звіті GYLA. Кожен, хто опинився в цій ситуації, має 10 робочих днів, щоб подати апеляцію. Водночас Асоціація молодих юристів Грузії зауважила, що цього часу занадто мало. 

Нагадаємо, 10 березня парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт «про прозорість іноземного впливу», через який у країні почалися масові протести. На думку опозиції, цей законопроєкт «суперечив прозахідному курсу» Грузії.

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачав створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з-закордону.  Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Міністерство закордонних справ України висловило солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії і заявило, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства.

Ввечері 7 березня під парламентом Грузії розпочались масові акції протесту проти  ухвалення закону про «іноагентів», які переросли у сутички з правоохоронцями. 

Колаж: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1087
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду