detector.media
10.03.2023 12:12
Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»
Парламент Грузії у другому читанні відхилив законопроєкт про «іноагентів»
Проти законопроєкту голосували представники опозиції, більша частина депутатів «Грузинської мрії» не брала участь у голосуванні.

Парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт «про прозорість іноземного впливу», через який у країні почалися масові протести. На думку опозиції, цей законопроєкт «суперечив прозахідному курсу» Грузії.

Як повідомляє «Эхо Кавказа», законопроєкт у другому читанні не підтримали 35 депутатів, «за» проголосував  один член парламенту, – один із лідерів правлячої «Грузинської мрії» Давид Самхарадзе. Проти законопроєкту голосували представники опозиції, а більша частина депутатів «Грузинської мрії» не брала участь у голосуванні.

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Він передбачав створення реєстру неурядових організацій та засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з-закордону.  Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати (утім, парламент може це вето долати). 

Міністерство закордонних справ України висловило солідарність із грузинським народом у його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії і заявило, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства.

Ввечері 7 березня під парламентом Грузії розпочались масові акції протесту проти  ухвалення закону про «іноагентів», які переросли у сутички з правоохоронцями. 

9 березня влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», однак, юристи заявили, що «відкликати» законопроєкт, який пройшов перше читання, процедурно неможливо. Отже, законопроєкт мав бути відхилений у другому читанні саме у парламенті.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY