У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело

У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело

26 Травня 2023
5518
26 Травня 2023
20:30

У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело

5518
Від назви «Грузія» вже відмовилися Ізраїль, Південна Корея та Японія, а історичну самоназву країни «Сакартвело» офіційно використовує Литва.
У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело
У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії «Сакартвело». Проєкт постанови оприлюднено на сайті ВР.

«Запровадити використання в Україні на офіційному рівні, офіційному листуванні та спілкуванні, а також у засобах масової інформації офіційної та історичної назви Сакартвело замість Грузія. Відповідно, грузинський народ (грузинів) називати – картвелами», — йдеться у проєкті постанови.

У пояснювальній записці сказано, що вже майже 15 років офіційний Тбілісі переконує своїх міжнародних партнерів відмовитися від назви «Грузія», яка вважається російською, а натомість використовувати історичну назву їхньої країни — Сакартвело. 

Ініціатори законопроєкту відзначають, що назву «Грузія» використовують у світі близько 20 країн, більшість із яких — країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. «Грузією цю державу іменують у Росії, Грузія — це імперська назва», — зазначено у пояснювальній записці.

Ініціатори постанови нагадують, що від назви «Грузія» в офіційних документах уже відмовилися Литва, Ізраїль, Південна Корея, Японія. Більшість із них стали використовувати латинську назву Georgia, і єдина Литва з 2021 року використовує назву «Сакартвело».

«Відносини України з Грузією глибокі та багатогранні, проте одним з кроків додаткового зближення з боку України може бути офіційне використання історичної назви Грузії — Сакартвело», — додали ініціатори постанови.

Нагадаємо, у Литві обговорюють можливість на законодавчому рівні перейменувати Росію на Московію. Раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця пропонував повернути Росії її історичну назву та використовувати в Україні назву «Московія» для країни-агресора.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5518
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду