Незалежну журналістку з Білорусі не пустили до України на Львівський медіафорум, — БАЖ

Незалежну журналістку з Білорусі не пустили до України на Львівський медіафорум, — БАЖ

30 Травня 2023
1797
30 Травня 2023
19:35

Незалежну журналістку з Білорусі не пустили до України на Львівський медіафорум, — БАЖ

1797
Очільниця Львівського медіафоруму Ольга Мирович зазначила, що учасників завчасно попереджали про те, що остаточне рішення про в'їзд завжди залишається за Прикордонною службою України, попри наявне запрошення.
Незалежну журналістку з Білорусі не пустили до України на Львівський медіафорум, — БАЖ
Незалежну журналістку з Білорусі не пустили до України на Львівський медіафорум, — БАЖ

До України не пустили білоруську незалежну журналістку Олену Ковальчук, яка їхала на Львівський медіафорум, що відбувся 25-27 травня. Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ). 

За інформацією БАЖ, спершу водії компанії Ecolines не хотіли посадити медійницю з білоруським громадянством в автобус до Львова. Коли ж Олена Ковальчук таки доїхала до кордону, українські прикордонники відмовили їй у в’їзді, попри офіційне запрошення взяти участь у форумі.

Очільниця Львівського медіафоруму Ольга Мирович зазначила, що учасників попереджали про те, що остаточне рішення про в'їзд завжди залишається за Прикордонною службою України.

«Надане нами запрошення підтвердило підстави для в’їзду, але остаточне рішення завжди залишається за Прикордонною службою України. Про ці ризики ми попереджали колег ще на етапі планування поїздки. Ми хочемо організувати десятий LMF у травні 2024 року і віримо, що тоді Україна виграє війну з Росією, а перепони для в’їзду журналістів з Білорусі будуть зняті», — сказала Мирович.

Як зазначає БАЖ, раніше білоруські медійники часто відвідували Львівський медіафорум, а сама організація допомогла представникам незалежних медіа після подій 2020 року.

У коментарі для ІМІ Ольга Мирович підтвердила, що організатори запрошували на форум журналістів БАЖ та Пресклубу.

«Ми насправді звернулися до Пресклубу та БАЖ, що ми б хотіли бачити їх як учасників, ми кожного року це робимо. Вони дали список, ми з кожним сконтактували і дали запрошення, яке підтверджувало мету в'їзду. Водночас, ми одразу попередили, оскільки воєнний стан, що рішення залежатиме від прикордонної служби», — сказала вона.

Нагадаємо, у березні КДБ оголосив Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ) «екстремістським формуванням». 

За словами заступника голови БАЖ Бориса Горецького, керівництво організації, яке вимушено виїхало з Білорусі ще у 2021 році, продовжить свою роботу «для незалежного медіасектора, для осіб за ґратами та тих, хто постраждав від репресій».

27 серпня 2021 року Верховний суд Білорусі ліквідував Білоруську асоціацію журналістів. 

За словами Бориса Горецького, протести у Білорусі проти авторитарного режиму Лукашенка спричинили масовий виїзд медійників із країни. Від 2020-го року виїхало понад 400 журналістів.

Фото: LMF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1797
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
340 дн. тому
А навіщо їх сюди пускати? Щоб через 3-4 візити почали повчати як треба працювати ? Гнати всіх викормишів маскви та бульбоїдів...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду