Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»

Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»

27 Серпня 2021
2308

Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»

2308
Причиною позову Мін'юст вказував «повторне порушення законодавства про громадські об'єднання».
Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»
Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»

У п'ятницю, 27 серпня, Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів» (БАЖ). Про це повідомила сама організація.

Згідно з рішенням Верховного Суду, всі аргументи представника ГО БАЖ про те, що цей позов не має бути задоволений, – не важливі. А представник відповідача «неправильно розуміє закон».

«БАЖ не є записом у реєстрі юридичних осіб. Це майже півтори тисячі членів організації, об'єднаних усвідомленням своєї місії: розширити простір свободи слова в Білорусі. Вибачте за пафос і цитату зі Стратегії БАЖ. Це друзі та колеги. Це МИ, а не юридичний статус і офіс. І МИ продовжуватимемо виконувати свою роботу, незалежно від рішення судів та адміністративних органів, усіма законними способами», – сказав голова БАЖ Андрій Бастунець.

Нагадаємо, що у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від «БАЖ» надати протягом двох днів «тисячі документів». «БАЖ» назвала вимоги влади необгрунтованими і негайно направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу «БАЖ» з обшуками, виламавши вхідні двері.

15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження «БАЖ» через «несвоєчасне надання документів». Правоохоронці опечатали офіс асоціації.

20 липня влада заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками «БАЖ».

«Білоруська асоціація журналістів» заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також «БАЖ» допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Фото: «БАЖ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду