Fox News не вірили заявам Трампа про фальсифікацію виборів-2020, але все одно їх поширювали, — NYT

Fox News не вірили заявам Трампа про фальсифікацію виборів-2020, але все одно їх поширювали, — NYT

21 Лютого 2023
1699
21 Лютого 2023
13:15

Fox News не вірили заявам Трампа про фальсифікацію виборів-2020, але все одно їх поширювали, — NYT

1699
Приватне листування ведучих та керівників Fox News свідчить: канал боявся, що втратить радикальну частину авдиторії і почав свідомо поширювати заяви про фальсифікацію, хоча не вірив у їхню правдивість.
Fox News не вірили заявам Трампа про фальсифікацію виборів-2020, але все одно їх поширювали, — NYT
Fox News не вірили заявам Трампа про фальсифікацію виборів-2020, але все одно їх поширювали, — NYT

Оприлюднене листування деяких провідних ведучих і керівництва телеканалу Fox News свідчить, що вони не вірили заявам тодішнього президента США Дональда Трампа, начебто президентські вибори 2020 року були сфальсифіковані. Однак канал продовжував широко висвітлювати ці заяви у своєму ефірі.

Як пише The New York Times, про це йдеться у юридичній заяві компанії Dominion Voting Systems, оприлюдненій у четвер.

Dominion Voting Systems — це компанія, яка виробляє та продає апаратне та програмне забезпечення для електронного голосування, включаючи машини для голосування та табулятори, у Сполучених Штатах та Канаді.

Dominion подала до суду на телеканал Fox News, звинувативши їх у наклепі щодо нібито фальсифікації президентських виборів, який, за твердженням компанії, призвів до значних фінансових та репутаційних збитків. Dominion вимагає 1,6 мільярда доларів як компенсацію за шкоду, яку компанія зазнала через твердження Fox News. Наприклад, нібито машини для голосування Dominion оснащені алгоритмом, який міг стерти голоси в одного кандидата й передати їх іншому.

У минулий четвер компанія подала до суду штату Делавер в якості доказів приватне листування деяких провідних ведучих і керівництва телеканалу Fox News з листопада 2020 року. NYT пише, що оприлюднене листування «містить найбільш яскраву та детальну картину того, що відбувалося за лаштунками Fox News в дні та тижні після виборів 2020 року, коли висвітлення питання виборів в ефірі мережі різко змінилось».

Як свідчать оприлюднене листування, провідні працівники телеканалу в особистих повідомленнях протягом кількох тижнів після виборів неодноразово ображали та висміювали радників Дональда Трампа, зокрема Сідні Пауелл і Рудольфа Джуліані.

Наприклад, 18 листопада 2020 року ведучий Такер Карлсон написав своїй колезі Лорі Інґрегем: «Сідні Пауелл бреше, до речі. Я спіймав її. Це божевілля».

Інґрегем відповіла: «Сідні повністю божевільна. З нею ніхто працювати не буде. Те саме з Руді».

Пан Карлсон продовжив: «Наші глядачі — хороші люди, і вони в це вірять» — нібито даючи зрозуміти, що він — ні.

Оприлюднене листування свідчить, що подібні сумніви у правдивості заяв команди Трампа поділяли й найвище керівництво корпорації Fox.

Зокрема, голова компанії Руперт Мердок назвав заяви Трампа про фальсифікацію виборців «справді божевільними». Одного разу, переглядаючи по телевізору виступ Джуліані та Пауелл, він сказав виконавчій директорці Fox News Media Сьюзан Скотт: «Боюся, це жахливі речі, які шкодять кожному».

За твердженням Dominion, сама пані Скотт чудово усвідомлювала, що заяви Трампа були безпідставними. Коли The New York Post, яка теж належить Мердоку, опублікувала редакційну статтю, в якій закликала Трампа припинити скаржитися на фальсифікацію виборів, пані Скотт широко поширила її серед своїх співробітників. Потім голова компанії Мердок подякував їй за це.

Компанія Dominion у своєму позові зазначила, що жоден свідок від Fox News не сказав, що він чи вона вірять у будь-які звинувачення щодо Dominion.

У ніч виборів саме Fox News стали першим новинним виданням, яке оголосило Джо Байдена переможцем в Арізоні — тим самим фактично прогнозуючи, що він стане наступним президентом — чим «приголомшило передвиборчу кампанію Трампа».

Утім згодом, після виборів, коли рейтинги Fox різко впали, а Трамп відмовився визнавати поразку, багато провідних ведучих у своїх шоу почали поширювати твердження про далекосяжну змову щодо фальсифікації виборів за участю машин компанії Dominion, щоб позбавити Трампа другого терміну.

Як свідчить оприлюднене листування, зірки та керівники Fox News начебто боялися втратити свою аудиторію, яка почала переходити до альтернативних консервативних каналів Newsmax і OAN після того, як Fox News оголосили про перемогу Байдена в Арізоні. Керівники каналу були нібито стурбовані, що відтік глядачів матиме вплив на прибутковість.

12 листопада ведучий Такер Карлсон вислав своїм колегам твіт репортерки телеканалу Джекі Гайнрік, в якому вона перевірила на правдивість твіт Трампа і сказала, що там немає доказів фальсифікації виборів з боку Dominion.

«Будь ласка, звільніть її», — сказав Карлсон і додав: «Це потрібно негайно припинити, сьогодні ж. Це серйозно шкодить компанії. Ціна акцій знижується. Я не жартую». Наступного ранку Джекі Гайнрік видалила свій твіт.

На свій захист компанія Fox стверджує, що висвітлюючи заяви Трампа про фальсифікації, мережа робила те, що робило б будь-яке медіа — повідомляла та коментувала питання, яке беззаперечно заслуговує на увагу. Канал додав, що у багатьох його програмах не підтверджували заяв про те, що вибори начебто були сфальсифіковані.

«У своєму висвітленні Fox News виконала своє зобов’язання повно інформувати та чесно коментувати. Деякі ведучі поставилися до заяв президента скептично; інші дивилися на них з надією; усі визнали їх надзвичайно важливими», — йдеться у заяві.

Канал звинуватив компанію Dominion у хибній інтерпретації слів із листування та вириванні їх з контексту.

NYT з посиланням на юристів пише, що виявлені деталі можуть послужити достатніми доказами для присяжних, щоб визнати Fox News відповідальним за збитки Dominion.

Тягар у цій справі лягає на Dominion, яка має довести, що Fox News діяли зі зловмисним умислом — а саме що гості, ведучі чи керівники каналу знали, що те, що говорилося в ефірі, було неправдою, і все одно допускали це; або що працівники каналу виявили недбалість, не перевіривши правдивість інформації, яку висвітлювали.

NYT пише, що справи про наклеп часто зазнають невдачі. Однак закон захищає журналістів від відповідальності, якщо вони повідомляють про неправдиві заяви, але не в разі, якщо вони їх свідомо пропагують.

Юридичні експерти кажуть, що аргументи Dominion у цій справі сильніші, ніж зазвичай. Ронелл Андерсен Джонс, професор права у Юридичному коледжі Квінні при Університеті Юти, вважає, що оприлюднене листування може стати «прямим доказом усвідомленого поширення неправди». Заяву Dominion проти Фокс він назвав «одним з найкраще обґрунтованих позовів про справжній зловмисний умисел, які ми бачили в будь-якій справі проти великих ЗМІ».

Dominion має на меті довести, що Fox свідомо поширювали брехню, вказуючи на саму вершину медіа-імперії — сім’ю її засновників Мердоків. «Fox знав. З самої гори і донизу — Fox знав», — заявляють у Dominion.

Фото: Johnny Silvercloud/Flickr 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1699
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду