Трампу висунули кримінальне звинувачення у приховуванні фінансових платежів та позашлюбних стосунків

Трампу висунули кримінальне звинувачення у приховуванні фінансових платежів та позашлюбних стосунків

31 Березня 2023
1108
31 Березня 2023
11:40

Трампу висунули кримінальне звинувачення у приховуванні фінансових платежів та позашлюбних стосунків

1108
Це перше в історії США кримінальне обвинувачення проти чинного чи колишнього президента.
Трампу висунули кримінальне звинувачення у приховуванні фінансових платежів та позашлюбних стосунків
Трампу висунули кримінальне звинувачення у приховуванні фінансових платежів та позашлюбних стосунків

Колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу висунули обвинувачення у тому, що він приховав фінансові платежі, здійснені під час президентської кампанії 2016 року, щоб замовчати інформацію про свої позашлюбні сексуальні стосунки.

Це вперше в історії США, коли нинішній чи колишній президент зіткнувся з кримінальними обвинуваченнями, повідомляють Associated Press та Reuters.

Обвинувачення виніс Великий суд присяжних Мангеттена у Нью-Йорку. 

Розслідування окружного прокурора зосереджувалось на коштах, які виплатили порноакторці Стормі Деніелс і колишній моделі Playboy Карен Макдуґал, які, як припускається, могли публічно виступити із заявами, що вони мали з Трампом позашлюбні сексуальні стосунки.

Як пише CNN, в обвинувальному висновку великого журі, Дональду Трампу висунуто понад 30 звинувачень у бізнес-шахрайстві.

Засідання великого журі є таємним, але джерело, знайоме зі справою, повідомило CNN, що свідок дав близько 30 хвилин свідчень перед тим, як журі проголосувало за звинувачення Трампа.

Очікується, що Трамп з'явиться в суд у вівторок, 4 квітня, відзначає CNN. В офісі окружного прокурора Елвіна Бреґґа заявили, що перебувають на зв'язку з адвокатами Трампа, щоб скоординувати його прибуття до прокуратури Мангеттена для пред'явлення звинувачення.

Трамп відкинув звинувачення, назвавши розслідування «політичним переслідуванням».

«Це політичне переслідування та втручання у вибори на найвищому рівні в історії», — заявив він.

Його адвокати Сьюзан Нечелес і Джозеф Такопіна заявили, що Трамп «не вчиняв жодного злочину» і що захист «буде рішуче боротися з цим політичним переслідуванням у суді».

За кілька тижнів до висунення обвинувачення Трамп критикував розслідування в соціальних мережах і закликав своїх прихильників протестувати, що спонукало посилити заходи безпеки навколо будівлі кримінального суду Мангеттена.

Розслідування вважає, що наприкінці президентської кампанії 2016 року адвокат Трампа та його агент Майкл Коен заплатив Стормі Деніелс 130 тисяч доларів, щоб вона замовчувала про її сексуальні стосунки з політиком.

Потім Коен отримав відшкодування від компанії Трампа, яка також винагородила юриста бонусами та додатковими платежами, зареєстрованими внутрішньо як судові витрати. За кілька місяців, за словами Коена, компанія заплатила йому 420 тисяч доларів.

Перед тим у 2016 році, за інформацією слідства, Коен також домовився, щоб видавець таблоїда National Enquirer заплатив моделі Playboy Карен Макдуґал 150 тисяч доларів за те, щоб вона не розповідала про свій роман з Трампом.

У 2018 році федеральна прокуратура Нью-Йорка звинуватила Коена в порушенні федеральних законів про фінансування передвиборчої кампанії, стверджуючи, що виплати становили недозволену допомогу президентській кампанії Трампа. Коен визнав себе винним за цими звинуваченнями та непов’язаним з цим ухиленням від сплати податків і відсидів у федеральній в’язниці.

Трамп був причетний до судових справ, але прокуратура США на той час відмовилася висунути проти нього обвинувачення. Міністерство юстиції вважало, що судове переслідування тодішнього чинного президента у федеральному суді було б неконституційним.

Розслідування поновили у 2019 році. Його доля виглядала невизначеною, доки на початку березня 2023 року не стало відомо, що Трампа запросили свідчити перед великим журі. Це стало сигналом того, що прокурори близькі до пред’явлення обвинувачень, зазначають журналісти.

Крім того, Трамп може стикнутися з іншими потенційними юридичними небезпеками.

Так, окружний прокурор міста Атланта вже два роки розслідує спроби Трампа та його союзників втрутитися в підрахунок голосів у Джорджії у 2020 році. А спеціальний прокурор Міністерства юстиції США розслідує зберігання секретних документів Трампа в його будинку в Мар-а-Лаґо у Флориді та його спроби скасувати результати виборів.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду