У київській консерваторії заборонили викладання російською, — Кремінь

У київській консерваторії заборонили викладання російською, — Кремінь

14 Лютого 2023
1429
14 Лютого 2023
10:45

У київській консерваторії заборонили викладання російською, — Кремінь

1429
У ще двох українських вишах запроваджують посаду мовного омбудсмана.
У київській консерваторії заборонили викладання російською, — Кремінь
У київській консерваторії заборонили викладання російською, — Кремінь

Національна музична академія України імені Петра Чайковського заборонила викладання освітніх компонентів та їхніх складових російською мовою. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише «Читомо». 

За словами Кременя, зараз чимало вищих навчальних закладів українізують освітній процес, витісняючи мову окупантів. Мовний омбудсман каже, що це елемент корпоративного рішення, який дуже важливий для студентів. 

Крім того, він повідомив, що Харківський університет імені Каразіна запровадив посаду мовного омбудсмана, яким став завідувач кафедри української мови. Також у Південноукраїнському педуніверситеті імені Ушинського збираються обрати уповноваженого із захисту державної мови, але серед студентів.  

За словами Кременя, вишів, які вирішили відмовитися від російської, може бути ще більше. 

Нагадаємо, 28 січня стало відомо, що в Києво-Могилянській академії студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову в межах університету. 

Згодом президент НаУКМА Сергій Квіт пояснив, що у Києво-Могилянській академії не каратимуть за вживання російської мови. Заборона, прописана в оновлених правилах розпорядку, спрямована на те, щоб змінити внутрішню корпоративну культуру закладу. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що вважає рішення про заборону спілкування російською мовою у Києво-Могилянській академії законним.

Раніше працівники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського на зборах 26 грудня не вирішили, чи потрібно вилучати ім'я російського композитора з назви закладу, та відклали це питання для подальшого вивчення. У Міністерстві культури та інформаційної політики розчаровані цим рішенням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1429
Читайте також
15.02.2023 12:30
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 816
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду