Київська консерваторія не вирішила, чи вилучати ім'я Чайковського з назви. МКІП розчарований

Київська консерваторія не вирішила, чи вилучати ім'я Чайковського з назви. МКІП розчарований

27 Грудня 2022
1135
27 Грудня 2022
11:09

Київська консерваторія не вирішила, чи вилучати ім'я Чайковського з назви. МКІП розчарований

1135
Працівники Національної музичної академії відклали це питання для подальшого вивчення.
Київська консерваторія не вирішила, чи вилучати ім'я Чайковського з назви. МКІП розчарований
Київська консерваторія не вирішила, чи вилучати ім'я Чайковського з назви. МКІП розчарований

Працівники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського на зборах 26 грудня не вирішили, чи потрібно вилучати ім'я російського композитора з назви закладу, та відклали це питання для подальшого вивчення. У Міністерстві культури та інформаційної політики розчаровані цим рішенням, заявив міністр Олександр Ткаченко.

«Ми розчаровані тим, що трудовий колектив Національної музичної академії України, вважає, що потрібно ще далі розбиратися, чи варто забирати ім‘я Чайковського з назви провідного музичного вищого навчального закладу України», — написав він.

Ткаченко стверджує, що на зборах трудового колективу «фактично не були враховані» рекомендації профільного комітету Верховної Ради, Експертної Ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та рекомендації щодо Чайковського, розповсюджені Українським інститутом національної пам’яті.

«І це в той час, коли всі наші театри відмовились виконувати Чайковського. Розв'язання важливого питання знову відкладено, як то кажуть, для подальшого вивчення. Мені здається, що це питання надзвичайно на часі», — додав міністр.

Він зазначив, що студентство є основною зацікавленою стороною та досить активно висловлювалося щодо перейменування навчального закладу.

«Молоді не байдуже, чиє ім‘я носить заклад, в якому вони навчаються. Питання навіть не в тому, чиє ім‘я має носити цей заклад, це питання до маркерів, якими маркуємо свій освітній та культурний простір», — підсумував Ткаченко.

Ще у червні Вчена рада Національної музичної академії (НМАУ) вирішила зберегти ім'я композитора Петра Чайковського у назві закладу.

Після цього студенти та випускники НМАУ оприлюднили лист, у якому підтримали «виключення імені російського композитора з назви нашого навчального закладу».

«Впродовж війни не на часі доводити належність цього композитора до певної національної культури, але необхідно виключити будь-який зв’язок українського мистецького ЗВО з іменем, асоціативним до країни-агресора», — йшлося у листі.

У липні Експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала колективу Київської консерваторії відмовитися від прізвища композитора у назві.

Експертна рада наголосила, що ім’я Петра Чайковського може бути присутнє в українському культурному і громадському просторі, «оскільки він не був імперським шовіністом, ворогом гуманізму чи загальнолюдських цінностей як таким».

«Разом із тим абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі — у Москві та Києві, носять ім’я Чайковського, а фрагмент його концерту є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично будучи символом нинішньої Росії як держави», — вважають експерти.

Нагадаємо, в липні МКІП оголосив про перейменування театру Лесі Українки, позбавивши його назви «театру російської драми». 

Раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що російська культура є невід’ємною частиною російської пропаганди.

Він також казав, що російська культура – це частина російської державної військово-тоталітарної машини. За його словами, люди, які ґвалтують і вбивають українських дітей та мирних жителів, спалюють українські книжки на окупованих територіях – виховані російською культурою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1135
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду