Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис. назв населених пунктів в Україні

Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис. назв населених пунктів в Україні

28 Червня 2023
1001
28 Червня 2023
13:09

Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис. назв населених пунктів в Україні

1001
Уповноважений із захисту державної мови офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового.
Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис. назв населених пунктів в Україні
Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис. назв населених пунктів в Україні

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року за № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови». Про це Кремінь повідомив сьогодні на своїй фейсбук-сторінці.

Уповноважений закликає міністра доручити Національній комісії зі стандартів державної мови в найкоротший термін ухвалити нове рішення, яке повністю відповідатиме пункту 11 статті 8 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

«Рішення Нацкомісії повинно містити перелік обов'язкових для перейменування назв населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови, а також чіткі рекомендації щодо їх перейменування», — наголосив Кремінь.

«Аналіз назв населених пунктів, запропонованих до приведення у відповідність до стандартів державної мови, засвідчив як вихід Національної комісії зі стандартів державної мови за межі визначених Законом повноважень, так і відсутність передбачених Законом чітких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків», — йдеться у листі уповноваженого на очільника МОН.

За словами уповноваженого, перелік Нацкомісії містить велику кількість назв населених пунктів, які відповідають стандартам державної мови, а саме: Запоріжжя, Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, Маяк, Молодіжне, Об'єднане тощо.

Крім того, «у більшості рекомендацій не пропонується правильний варіант назви, а міститься дивне формулювання “обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку”, що не відповідає вимогам Закону», — наголосив Тарас Кремінь.

«Детектор медіа» повідомляв, що Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тисячі назв сіл, селищ і міст України. Серед іншого до переліку потрапило й місто Запоріжжя. Відповідне рішення Нацкомісії оприлюднене на її офіційному сайті.

Рішення ухвалили на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Воно містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо щодо кожної області. 

При цьому до списку ввійшли деякі назви, які мають давнє походження та архаїчну чи діалектну основу — скажімо, ціла низка назв із коренем «красний» (староукраїнською — гарний, красивий) чи містечко Красне на Львівщині та село Сапогів на Франківщині (обидві назви походять з XV ст.).

Як повідомила комісія, список розробила робоча група, до складу якої ввійшли фахівці-філологи та історики закладів  вищої освіти з усіх регіонів України.

Народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що, формуючи ці списки, комісія вийшла далeко за мeжі визначeних законом повноважeнь.

ОНОВЛЕНО

У Національній комісії зі стандартів державної мови заявили, що почали розглядати питання про перейменування Запоріжжя на Запорожжя після звернення від жителів міста, пише «Українська правда». Про це сьогодні, 28 червня, сказав голова Національної комісії зі стандартів державної мови Володимир Мозгунов на пресконференції.

«Рішення комісії — це висловлені рекомендації, рішення комісії — це не перейменування населених пунктів, у нас немає на це повноважень. У будь-якому разі це має вирішувати громада, органи місцевого самоврядування», — наголосив Мозгунов.

Щодо рекомендацій стосовно міста Запоріжжя членкиня Нацкомісії зі стандартів державної мови Ольга Новікова заявила, що на сьогодні в наукових колах існують різні тлумачення таких назв, як «Запоріжжя» та «Запорожжя».

"Позиція комісії полягає в тому, що і ту і ту назву ми вважаємо правильною, вони відповідають нормам української літературної мови», — додала вона.

Водночас, за її словами, до Нацкомісії надійшли звернення, зокрема від мешканців Запоріжжя, з проханням розглянути перейменування «Запоріжжя» на «Запорожжя», після чого комісія звернулася з цим питанням до робочої групи, яка займалася питаннями перейменування.

Новікова також повідомила, що серед членів робочої групи також були дискусії через питання та історичне підґрунтя назви міста.

Нагадаємо, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, протягом 2022 року в Україні перейменували 9 859 географічних назв та демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних з російською чи радянською культурою та історією.

За даними Фонду «Демократичні ініціативи», близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови / фейсбук

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду