Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження

Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження

10 Березня 2023
554
10 Березня 2023
16:30

Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження

554
Частина громадян України, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською.
Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження
Рівень вживання української мови у в повсякденні у 2022 році зріс на 7%, – дослідження

У 2022 році рівень вживання української мови серед українців у повсякденні виріс на 7% порівняно з 2021 роком. Про це свідчать результати дослідження Фонду «Демократичні Ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

У 2021 році цей показник становив 64%, а у 2022-му зріс до 71%. Водночас рівень вживання російської мови знизився майже на 10% — з 32% до 23%.

«Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях Півдня та Сходу», — кажуть соціологи.  

Російська мова залишається поширеною у повсякденному спілкуванні у південному та східному макрорегіонах. 

Однак соціологи наголошують, що практика вживання мов не обмежується лише спілкуванням у родині чи з найближчими друзями. 

«Найімовірніше, значна частина тих, хто відзначили російську як переважну мову спілкування вдома, послуговуються українською у публічній сфері, при спілкуванні з українськомовним співрозмовником тощо», — додають дослідники.

Зберігається відмінність у мовній практиці жителів різних типів населених пунктів. Зокрема, у містах півдня та сходу України російська мова повсякденного спілкування досі є поширеною, але жителі селищ та сіл здебільшого українськомовні.

Також за рік зросла частка громадян, які вважають українську мову рідною – зараз таких 87%, а у 2021 році було 77%. При цьому українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах України.

Щодо співвідношення між мовною ідентичністю та мовною практикою — частина громадян України, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською. 

Особливо це поширено на півдні та сході країни, де майже 40% українців, які вважають рідною українською мовою, вдома здебільшого спілкуються російською.

Дослідження провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 13 до 21 грудня 2022 року включно. Опитування методом face-to-face проводилося в різних регіонах України. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відзначимо, за даними опитування КМІС, станом на кінець 2022 року 58% українців спілкуються у повсякденні виключно або переважно українською мовою. За останні чотири роки цей показник зріс на 9%. Кількість тих, хто користується українською в інтернеті, зросла вдвічі. При цьому 80% опитаних вважають, що українська має бути основною в усіх сферах і лише 9% вважають російську мову важливою для України.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
554
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду