Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови у Могилянці

Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови у Могилянці

30 Січня 2023
1649
30 Січня 2023
16:48

Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови у Могилянці

1649
Тарас Кремінь вважає таке рішення академії законним.
Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови у Могилянці
Мовний омбудсман підтримав заборону російської мови у Могилянці

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає рішення про заборону спілкування російською мовою у Києво-Могилянській академії законним. Про це він заявив 30 січня в етері телеканалу «Київ».

«Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України», — сказав Кремінь.

Він висловив сподівання, що Києво-Могилянська академія зробила досить потужний зачин, який буде ретрансльований і в інших університетах України. У зв’язку з тим Кремінь звернувся до Міністерства освіти і науки України та Спілки ректорів закладів вищої освіти з проханням не допускати порушень мовного закону у закладах освіти.

Він нагадав, що за статтею 21 Закону України  «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою освітнього процесу має бути державна мова.

Кремінь також зауважив, що така ініціатива збіглася з тим, що український емігрант зі США Григорій Степанець заповів Могилянській академії 2 мільйони доларів (ще два мільйони він пожертував Українському католицькому університету і ще мільйон – головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному).

«Наскільки мені відомо, одне з його побажань — щоб у Києво-Могилянській академії, яка була і є форпостом високої науки, продовжували тримати курс як на утвердження української мови та культури, так і нашої національної ідентичності», — сказав омбудсмен.

До того ж, за його словами, статистика 2022 року демонструє зростання інтересу до опанування української мови, зокрема в Канаді, США, Європі. 

Нагадаємо, 28 січня стало відомо, що в Києво-Могилянській академії студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову в межах університету.

Згодом президент НаУКМА Сергій Квіт пояснив, що у Києво-Могилянській академії не каратимуть за вживання російської мови. Заборона, прописана в оновлених правилах розпорядку, спрямована на те, щоб змінити внутрішню корпоративну культуру закладу.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду