detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.02.2023 15:37
Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ
Швейцарські ЗМІ знайшли підтвердження, що московський патріарх Кирило був розвідником КДБ
Досьє швейцарської поліції, знайдене в архіві, стверджує: Кирило Гундяєв працював на спецслужби у Женеві під псевдонімом «Михайлов».

Очільник Російської православної церкви патріарх Кирило (Гундяєв) працював у 1970-х роках у Женеві на колишню радянську службу зовнішньої розвідки КДБ. Він працював під позивним «Михайлов» і мав впливати на Всесвітню раду церков.

Про це повідомили в неділю, 5 лютого, швейцарські видання Le Matin Dimanche та Sonntagszeitung, посилаючись на дані Швейцарського федерального архіву, передає DW.

Журналісти стверджують, що досьє, яке склали на Кирила працівники Федеральної поліції в той час, підтверджує, що він «належав до КДБ».

За даними журналістів, на початку 1970-х років нинішній патріарх РПЦ перебував у Женеві під псевдонімом «Михайлов». Там він офіційно представляв Московський патріархат у Всесвітній раді церков (ВРЦ).

Завдання Кирила, за даними архівів, полягало зокрема у тому, щоб впливати на ВРЦ, яка була пронизана агентами впливу КДБ. Радянське керівництво ставило за мету змусити цю релігійну інституцію засуджувати США та їхніх союзників, а також пом'якшити їхню критику щодо відсутності релігійної свободи в СРСР.

За даними двох газет, РПЦ поки відмовляється коментувати ймовірну шпигунську діяльність Кирила в Женеві. Водночас ВРЦ заявила, що не має «жодної інформації» щодо цього питання.

Тим часом теперішнім представником РПЦ у Женеві, наступником Кирила на посаді, є його племінник Михайло Гундяєв. У коментарі Le Matin Dimanche він заперечив, що його дядько був агентом. За його словами, Кирило «ніколи не був агентом», попри «суворий контроль» з боку КДБ. Гундяєв-молодший запевняє, що на «щирість його прихильності до екуменічної роботи з іншими церквами» «не вплинув» тиск з боку радянських спецслужб.

Як повідомляє видання Tagesanzeiger, у посольстві Росії в Берні цю інформацію назвали черговим прикладом «русофобії», що поширюється у Швейцарії.

Відомо, що патріарх РПЦ Кирил підтримує політику російського президента Владіміра Путіна. У своїх заявах очільник РПЦ усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022 року голова РПЦ Кирило де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України після літургії у Москві. 

30 серпня Кабінет міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій щодо очільника РПЦ Кирила та ще семи представників цієї церкви.

24 січня 2023 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб. Серед них – племінник очільника РПЦ та її представник при Всесвітній раді церков у Женеві Михайло Гундяєв. Московський патріарх Кирило (Гундяєв) фігурував у санкційному списку від Кабміну, однак до списку РНБО не потрапив.

В Україні Російська православна церква представлена своєю самоврядною частиною, яка носить назву Українська православна церква (Московського патріархату). Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує. Також у Константинополі вже не вважають очільника УПЦ МП Онуфрія «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

З листопада СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Фото: Saint-Petersburg Theological Academ/Flickr
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY