Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня

Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня

12 Лютого 2024
1257
12 Лютого 2024
20:10

Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня

1257
Апеляційний суд також визначив альтернативну заставу в розмірі 50 млн грн.
Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня
Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня

Апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та заарештував екскерівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва з правом внесення застави. Про це в коментарі «Українській правді» повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

«Суд задовольнив апеляцію прокурора та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (до 8 квітня включно) з правом внесення застави у розмірі 50 млн грн експосадовцю Міноборони, який підозрюється у заволодінні майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ», — поінформували у відомстві.

Як пише Суспільне, сам Лієв після засідання сказав журналістам, що його шокувало рішення суду, та назвав запропоновану заставу неспівставною з його доходами і зарплатою. 

Ексчиновник також зазначив, що перестрахувався в контракті на закупівлю боєприпасів, як тільки міг: «Я вимагав перевірки військового аташе — і він перевірив цей контракт, вимагав передоплату і обов'язково ліцензію — вона була, я вклав туди санкції штрафні — вони там є. Суд господарський встановив, що контракт законний. Разом із тим за всі ці дії я зараз опинюсь в тому становищі, в якому опинюсь».

Нагадаємо, за даними слідства, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони переказало на рахунки підприємства гроші, однак снарядів компанія не відправила, а отримані кошти вивела в тінь.

28 січня Служба безпеки України повідомила про підозру в розкраданні 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ п'ятьом фігурантам справи, зокрема екскерівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву. 29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та відмовився призначити запобіжний захід колишньому чиновнику.

2 лютого Олександр Лієв оголосив, що піде на «публічний поліграф», щоб довести свою невинуватість. За кілька днів, 5 грудня, він пройшов процедуру в юридичному об'єднанні «Всеукраїнська асоціація поліграфологів». Лієв не зміг дати точну відповідь лише на одне запитання — про те, чи отримував вказівку від керівництва МО на укладання контракту.

Зазначимо, що Олександр Лієв очолював департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони України із січня 2022 року. Раніше він працював виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем у НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 млн грн.

31 січня 2023 року керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили. 1 лютого 2023 року він заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Фото: Нікіта Галка / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду