Експосадовець Міноборони Лієв пройшов поліграф, але не відповів на одне запитання

Експосадовець Міноборони Лієв пройшов поліграф, але не відповів на одне запитання

6 Лютого 2024
8541
6 Лютого 2024
09:40

Експосадовець Міноборони Лієв пройшов поліграф, але не відповів на одне запитання

8541
Олександр Лієв, якого підозрюють у справі про заволодіння майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ, не зміг дати точну відповідь на запитання, чи отримував він вказівку від керівництва МО на укладання контракту. На пробному тестуванні на це питання він дав неправдиву відповідь.
Експосадовець Міноборони Лієв пройшов поліграф, але не відповів на одне запитання
Експосадовець Міноборони Лієв пройшов поліграф, але не відповів на одне запитання

Ексголова департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв, якого підозрюють у справі про заволодіння майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ, 5 лютого пройшов публічний поліграф. Про це повідомляють hromadske та Суспільне.

Дослідження на поліграфі Олександр Лієв організував сам — проводив процедуру в юридичному об'єднанні «Всеукраїнська асоціація поліграфологів». 

Перед публічним поліграфом, 5 лютого, Лієв пройшов передтестове дослідження. За словами виконавчого директора Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимира Ведмедя, це потрібно тому, що присутність людей впливає на результати. Перший експеримент був записаний на камеру і мав ідентичні запитання, що й публічний поліграф 5 лютого.

Як свідчать результати передтестового дослідження 2 лютого, які опинилися в розпорядженні журналістів, відповіді від 2 лютого на поліграфі були такі:

  • Чи отримували ви неправомірну вигоду за результатами укладених контрактів з ТОВ «Львівський арсенал»? — «Ні», достовірна інформація.
  • Чи були ви знайомі з керівником ТОВ «Львівський арсенал» Юрієм Збітнєвим на час укладення контракту? — «Ні», достовірна інформація.
  • Чи були ви знайомі з керівником Sevotech Хорошаєвим на час укладення контракту? — «Ні», достовірна інформація.
  • Чи знали ви на час підписання контракту з «Львівським арсеналом», що цей контракт не буде виконаний? — «Ні», достовірна інформація.
  • Чи отримували ви вказівку від керівництва на укладання контракту з «Львівським арсеналом» — «Ні», недостовірна інформація.
  • Чи наполягали ви на включенні в контракт положень про штрафні санкції? — «Так», достовірна інформація.
  • Чи виїжджали ви за кордон у січні 2024 року з метою переховування від слідства? — «Ні», достовірна інформація.

За результатами передтестового дослідження 2 лютого Лієв дав неправдиву відповідь на одне запитання: чи отримував він вказівку від керівництва Міноборони на укладання контракту з «Львівським арсеналом».

2 лютого Олександр Лієв відповів на це питання «Ні», і ця відповідь, на думку поліграфолога, була неправдивою. 

5 лютого на це саме запитання Лієв відповів: «Ні… і так, і ні, тут…» Коли його попросили дати точну відповідь на запитання, він сказав: «Ні, тут треба пояснювати».

Як пише hromadske, зрештою поліграфолог зняв запитання через те, що воно «не було сприйнято респондентом» і в Лієва виникло «підвищене реагування».

Результати поліграфу Лієва від 2 лютого / Суспільне

Журналістка «Цензор.НЕТ» Тетяна Ніколаєнко зауважила, що виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь, який проводив поліграф Лієву, у 2015 році був фігурантом скандалу з проходженням поліграфу колишнім заступником голови Державної фіскальної служби Костянтином Лікарчуком.

Тоді журналіст Денис Бігус виявив, що Ведмідь підробив відповідь Лікарчука на одне із запитань тесту. Як свідчив скрин результатів тесту, оприлюднений самим фігурантом, на запитання, чи дійсно мотивом його вступу на держслужбу було отримання відкатів та «лівого» заробітку, він відповів «так». Згодом, коли журналісти помітили конфуз, Лікарчук перезавантажив скрин документа — у ньому відповідь на це запитання вже замінили на «ні».

Сфальсифікований фрагмент результатів поліграфу Лікарчука / Денис Бігус

Нагадаємо, екскерівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва підозрюють у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів для ЗСУ

Його затримали під час спроби виїхати за кордон. 28 січня СБУ вручила Лієву підозру, проте 29 січня Вищий антикорупційний суд відмовився призначити йому запобіжний захід.

2 лютого Олександр Лієв оголосив, що піде на «публічний поліграф», щоб довести свою невинуватість. Він також сказав журналістам, що попросить слідство у його справі провести поліграф в Інституті судової експертизи. Як писала у 2019 році «Ліга.Закон», чинне законодавство України дозволяє використовувати результати тестувань на поліграфі як складники доказової бази під час ухвалення судового рішення, однак лише в межах призначеної судової експертизи.

За даними слідства, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони переказало на рахунки підприємства гроші, однак снарядів компанія не відправила, а отримані кошти вивела в тінь.

Олександр Лієв очолював департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони України із січня 2022 року. Раніше він працював виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем у НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 млн грн.

31 січня 2023 року керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили. 1 лютого 2023 року він заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Головне фото: Влада Колодій / Суспільне

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8541
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду