Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні

Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні

11 Грудня 2022
1470
11 Грудня 2022
12:30

Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні

1470
Агнешка Ромашевська-Гузи не сумнівається, що після падіння влади Лукашенка у Білорусі будуть затребувані незалежні журналісти.
Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні
Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні

Засновниця та директорка «Белсатa» Агнешка Ромашевська-Гузи не виключає, що у майбутньому канал може стати комерційним медіа. Про це вона сказала в своєму інтерв'ю щодо переспектив розвитку «Белсатa».

Директорка каналу вважає, що після перемоги України Росія розвалиться, а президент Лукашенко втратить владу. «Багато залежить від перебігу війни в Україні. Я абсолютно не сумніваюся, що путінський режим розвалиться. Питання лише — коли. Від цього залежить доля Білорусі. Як обвалиться режим Путіна чи значно послабшає, то Лукашенко довго не втримається», — сказала Агнешка Ромашевська-Гузи. Останні три роки, додала вона, для каналу були «найважчими».

Після політичних змін, міркує Агнешка Ромашевська-Гузи, у телеканалу є два шляхи. Перший — після розвалу Росії і зміни влади в Білорусі піти з Польщі. Так у 1990-их, після падіння комунізму, вчинили «Радіо Вільна Європа» та Бі-бі-сі. «Можна уявити майбутнє "Белсатa", в якому ми також виконаємо місію і більше не будемо потрібні», — міркує засновниця телеканалу.

Другий варіант — стоворити у Білорусі TVN чи інше приватне ЗМІ, що працюватиме на комерційних умовах. «Ми маємо більші можливості працювати на інших умовах, аніж зараз, і великий досвідчений колектив. Я можу уявити і таке майбутнє "Белсатa" — як комерційної станції з акціонерами, можливо, також державними», — говорить Агнешка Ромашевська-Гузи.

Вона переконана: вільній Білорусі будуть потрібні вільні медіа. А от чи буде бажання розвивати телеканал у Польщі, директорка не впевнена.

«Белсат TV» — перший незалежний білоруський телеканал, що розпочав мовлення 10 грудня 2007 року, у Всесвітній день прав людини. Проєкт було створено Польським телебаченням під керівництвом Агнешки Ромашевської-Гузи. Під час створення каналу польське телебачення співпрацювало, серед інших, із членами Білоруської асоціації журналістів, яку за діяльність у сфері прав людини Європейський парламент відзначив Міжнародною премією імені Андрія Сахарова. Формально створення телеканалу стало результатом договору, підписаного у 2007 році між Міністерством закордонних справ Польщі та Польським телебаченням. Договір передбачає багаторічну співпрацю та фінансування телеканалу «Белсат».

Агнешка Ромашевська-Гузи народилася 15 січня 1962 року у Варшаві. Єдина донька у сім'ї Збігнєва та Ірени Зофії Ромашевських — польських вчених-фізиків, правозахисників, представників демократичної опозиції у Польській Народній Республіці. Випускниця історичного факультету Варшавського університету.  Співзасновниця Національного комітету незалежної студентської організації, першим головою якого став її чоловік Ярослав Гузи. Під час навчання у докторантурі у США стажувалася в американських ЗМІ. З 1992 року є співробітницею Національного Польського телебачення.

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду