detector.media
11.12.2022 12:30
Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні
Засновниця «Белсатa»: майбутнє каналу залежить від перебігу війни в Україні
Агнешка Ромашевська-Гузи не сумнівається, що після падіння влади Лукашенка у Білорусі будуть затребувані незалежні журналісти.

Засновниця та директорка «Белсатa» Агнешка Ромашевська-Гузи не виключає, що у майбутньому канал може стати комерційним медіа. Про це вона сказала в своєму інтерв'ю щодо переспектив розвитку «Белсатa».

Директорка каналу вважає, що після перемоги України Росія розвалиться, а президент Лукашенко втратить владу. «Багато залежить від перебігу війни в Україні. Я абсолютно не сумніваюся, що путінський режим розвалиться. Питання лише — коли. Від цього залежить доля Білорусі. Як обвалиться режим Путіна чи значно послабшає, то Лукашенко довго не втримається», — сказала Агнешка Ромашевська-Гузи. Останні три роки, додала вона, для каналу були «найважчими».

Після політичних змін, міркує Агнешка Ромашевська-Гузи, у телеканалу є два шляхи. Перший — після розвалу Росії і зміни влади в Білорусі піти з Польщі. Так у 1990-их, після падіння комунізму, вчинили «Радіо Вільна Європа» та Бі-бі-сі. «Можна уявити майбутнє "Белсатa", в якому ми також виконаємо місію і більше не будемо потрібні», — міркує засновниця телеканалу.

Другий варіант — стоворити у Білорусі TVN чи інше приватне ЗМІ, що працюватиме на комерційних умовах. «Ми маємо більші можливості працювати на інших умовах, аніж зараз, і великий досвідчений колектив. Я можу уявити і таке майбутнє "Белсатa" — як комерційної станції з акціонерами, можливо, також державними», — говорить Агнешка Ромашевська-Гузи.

Вона переконана: вільній Білорусі будуть потрібні вільні медіа. А от чи буде бажання розвивати телеканал у Польщі, директорка не впевнена.

«Белсат TV» — перший незалежний білоруський телеканал, що розпочав мовлення 10 грудня 2007 року, у Всесвітній день прав людини. Проєкт було створено Польським телебаченням під керівництвом Агнешки Ромашевської-Гузи. Під час створення каналу польське телебачення співпрацювало, серед інших, із членами Білоруської асоціації журналістів, яку за діяльність у сфері прав людини Європейський парламент відзначив Міжнародною премією імені Андрія Сахарова. Формально створення телеканалу стало результатом договору, підписаного у 2007 році між Міністерством закордонних справ Польщі та Польським телебаченням. Договір передбачає багаторічну співпрацю та фінансування телеканалу «Белсат».

Агнешка Ромашевська-Гузи народилася 15 січня 1962 року у Варшаві. Єдина донька у сім'ї Збігнєва та Ірени Зофії Ромашевських — польських вчених-фізиків, правозахисників, представників демократичної опозиції у Польській Народній Республіці. Випускниця історичного факультету Варшавського університету.  Співзасновниця Національного комітету незалежної студентської організації, першим головою якого став її чоловік Ярослав Гузи. Під час навчання у докторантурі у США стажувалася в американських ЗМІ. З 1992 року є співробітницею Національного Польського телебачення.

Фото: «Белсат»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY