У Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням»

У Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням»

3 Листопада 2021
1406
3 Листопада 2021
10:38

У Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням»

1406
До «екстремістських формувань» віднесли всі інтернет-ресурси «Белсату».
У Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням»
У Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням»

У середу, 3 листопада, МВС Білорусі визнало канал «Белсат» і пов’язані з ним інтернет-ресурси «екстремістським формуванням».

«Визнано екстремістським формуванням та заборонено діяльність на території Республіки Білорусь групи громадян, об'єднаних за допомогою інтернет-ресурсів "Белсат"»,  повідомило відомство у телеграмі.

До «екстремістських формувань» «Белсату» відносяться, крім сайту, YouТube-канал та акаунти у всіх соцмережах: Telegram, Instagram, Twitter, Facebook, VK, «Одноклассники».

Керівництво каналу поки не знає, як трактувати поняття «громадян, об'єднаних за допомогою інтернет-ресурсів "Белсат"», адже це можуть бути як підписники, так і співробітники редакції та журналісти, які співпрацюють з мовником.   

27 липня 2021 року районний суд Гомеля визнав сайт та соцмережі телеканалу «Белсат» «екстремістськими». Підставою для такого рішення стали результати перевірки обласного управління відомства.

Поширення (репост) інформації мовника тягне за собою адміністративну відповідальність, яка карається штрафом або арештом.

У Білорусі десятки незалежних веб-сайтів, корпоративних чатів та інформаційних каналів перебувають у списку «екстремістських», що фактично означає їх заборону.

«Белсат» – білоруськомовний телеканал, створений з ініціативи й за підтримки МЗС Польщі та Польського громадського телебачення. Телеканал працює з грудня 2007 року.

З червня 2021 року «Белсат» доступний для кабельних мереж України на умовах безоплатної ліцензії.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організації і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською».

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1406
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду