Директорку «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи на телеканалі

Директорку «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи на телеканалі

12 Березня 2024
2569
12 Березня 2024
18:30

Директорку «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи на телеканалі

2569
На сайті мовника зазначили, що зауважень до роботи директорки не було, а рішення про її звільнення ухвалили нібито через нові виклики у зв’язку зі скороченням бюджету телеканалу у 2024 році.
Директорку «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи на телеканалі
Директорку «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи на телеканалі

Директорку телеканалу «Белсат TV» Агнешку Рамашевську-Гузи звільнили після 17 років роботи. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці. 

«Щойно мене звільнили після 17 років роботи на "Белсаті" і після 32 років роботи на TVP. Спершу мені пропонували звільнитися з "Белсату" і TVP за власним бажанням і "з золотим парашутом" (тобто на надзвичайно вигідних умовах). Я на це не погодилася», — написала вона.

На сайті «Белсату» зазначили, що зауважень до роботи директорки не було, а рішення про її звільнення ухвалили нібито через нові виклики у зв’язку зі скороченням бюджету телеканалу у 2024 році (із запланованих 75 млн злотих до 40 млн злотих на рік).

«Мені також сказали, що бюджет телеканалу скоротять на 47% і це рішення МЗС. Станцію планують розділити, тому російськомовні програми, ймовірно, будуть перенесені на TVP World. Як на мене, це велика помилка і принципове порушення концепції, яка створювалася роками. "Белсат" мав сенс і слугував Польщі станцією, спрямованою на схід у нинішній складній і навіть небезпечній міжнародній ситуації», — сказала Агнешка Рамашевська-Гузи.

За її словами, таке значне скорочення бюджету «Белсату» може призвести до звільнення більшості журналістів і співробітників телеканалу та вплинути на скорочення мережі мовлення та кількості програм. Усе це ставить під сумнів долю телеканалу та його подальше існування.

«Як один із тих, хто разом з Агнешкою Ромашевською-Гузи допомагав будувати “Белсат” з нуля, я з великим жалем сприймаю нещодавню ситуацію. Директорка Ромашевська-Гузи вже багато років успішно керує командою, яка має беззаперечні заслуги у зміцненні національної ідентичності білорусів та боротьбі з пропагандою», — прокоментував заступник директора телеканалу Олексій Дзікавіцький.

Наразі невідомо, хто очолить телеканал.

Нагадаємо, 20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво «Польського телебачення», «Польського радіо» та Польського Агентства Преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення. 

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що воно служило джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Нова керівна коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском виступила за деполітизацію медіа і пообіцяла створити нові ЗМІ з більш збалансованим підходом. 

23 грудня президент Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році — «з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави». «Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда. 

У відповідь на рішення президента Дуди призупинити фінансування державних ЗМІ 28 грудня Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. 

9 лютого 2024 року команда «Белсату» у відкритому листі до міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського закликала зберегти телеканал у нинішньому вигляді. Текст підписали 170 журналістів і співробітників мовника.

На початку березня стало відомо, що новий уряд Польщі суттєво скорочує бюджет телеканалу «Белсат». Директорка каналу Агнешка Рамашевська-Гузи в інтерв’ю білоруській службі «Радіо Свобода» назвала це «фактичною ліквідацією» «Белсату».

На світлині — директорка «Белсат TV» Telewizja Polska S.A. Агнешка Ромашевська-Гузи

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2569
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лев
47 дн. тому
Напередодні, 11 березня, TVP World відновив мовлення. Те, що "Bielsat" потрапляє під скорочення фінансування, це неприємно, проте вся TVP має діри в бюджеті через нецільові використання коштів за часів "ПіС".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду