Російські розслідувачі запустили додаток «Самиздат»: він обходить блокування Роскомнагляду

Російські розслідувачі запустили додаток «Самиздат»: він обходить блокування Роскомнагляду

11 Листопада 2022
862
11 Листопада 2022
09:48

Російські розслідувачі запустили додаток «Самиздат»: він обходить блокування Роскомнагляду

862
Росіяни зможуть читати матеріали «ЗМІ-іноагентів» на одній платформі в обхід цензури.
Російські розслідувачі запустили додаток «Самиздат»: він обходить блокування Роскомнагляду
Російські розслідувачі запустили додаток «Самиздат»: він обходить блокування Роскомнагляду

Редакції російських розслідувальних видань «Проект», «Важные истории», The Insider, а також команда Олексія Навального та Bellingcat, що його заснував британський журналіст Еліот Гіґґінс, запустили застосунок «Самиздат», який обходить блокування Роскомнагляду.

Як повідомляє російська «Медуза», додаток доступний для скачування в App Store і Google Play.

Розробники кажуть, що агрегатор захищений від блокувань Роскомнагляду. Він надає змогу читати розслідування всіх редакцій на одній платформі, перебуваючи на території Росії і без VPN.

Зазначається, що «Самиздат» не має загальної редакційної політики і керівництва – кожен колектив відповідає за свої публікації самостійно.

Автори застосунку також закликали інших незалежних журналістів долучатися до проєкту. Для цього потрібно написати на електронну пошту.

Відзначимо, «Важные истории», The Insider, Bellingcat оголошені в Росії «іноземними агентами», а The Insider і Bellingcat ще й «небажаними організаціями».

Загалом до переліку «ЗМІ-іноагентів» у Росії внесено понад 100 людей та десятки організацій. Вони мають публікувати у своїх матеріалах певний дисклеймер про свій статус, подавати фінансову звітність тощо.

21 грудня 2020 року до реєстру «ЗМІ-іноагентів» включили чеське інформаційне агентство Medium-Orient, а 28 грудня – правозахисника Льва Пономарьова, журналістів Людмилу Савицьку і Сергєя Маркелова, головного редактора «Псковской губернии» Дениса Камалягіна, петербурзьку художницю і активістку Дарину Апахончич.

23 квітня 2021 року Мін'юст РФ включив видання «Медуза» до реєстру «ЗМІ-іноагентів», після чого воно опинилося на межі закриття: рекламодавці відмовилися від співпраці, журналістам довелося скоротити зарплати, деякі з них були змушені покинути редакцію.

14 травня в реєстр «ЗМІ-іноагентів» потрапила організація Stichting 2 Oktober – адміністратор доменного імені видання VTimes.io; 12 червня воно було закрите.

15 липня Генпрокуратура оголосила «небажаною» на території Росії діяльність американської організації Project Media, Inc., яку заснував головред видання «Проект». Як заявили у Генпрокуратурі РФ, ця організація «становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки». Мін'юст також включив «Проект» в реєстр «небажаних» організацій. Одночасно головний редактор видання Роман Баданін, а також співробітники Петро Маняхін, Ольга Чуракова, Марія Железнова та Юлія Лук'янова були оголошені «ЗМІ-іноагентами».

До того ж переліку внесли журналістку «Радіо Свобода» Єлизавету Маєтну, співробітників «Открытых медиа» і «Проект» Юлію Ярош, Максима Глікіна, Іллю Рождевственського, Михайла Рубіна, Софію Гройсман, Юлію Апухтін і Олексія Постернака.

23 липня компанію The Insider SIA – адміністратора доменного імені видання The Insider – включили в реєстр «ЗМІ-іноземних агентів». Засновник цього медіа Роман Доброхотов припустив, що його колегам доведеться покинути Росію, а 28 липня до самого Доброхотова прийшли з обшуком і вилучили у нього техніку та закордонний паспорт – нібито в рамках справи про наклеп, за яким Доброхотов поки проходить як свідок.

4 серпня 2021-го Роскомнагляд заблокував сайти «Открытые медиа», «МБХ Медиа» і «Правозащита Открытки» на вимогу Генпрокуратури РФ, оскільки відомство вважає їх пов'язаними з Open Russia Civic Movement і Open Russia (діяльність організацій оголошена «небажаною» на території Росії).

20 серпня до реєстру «іноземних ЗМІ, що виконують функції іноземного агента», внесли телеканал «Дождь», видання «Важные истории» (юридична особа Istories fonds, зареєстрована в Латвії) і персонально журналістів Степана Петрова, Алесю Шмагун, Алесю Мароховську, Ірину Долиніну, Романа Шлейнова, Романа Аніна, Дмітра Великовського.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду