Розслідувачі «Досьє» виявили у Путіна мільярдний офшор

Розслідувачі «Досьє» виявили у Путіна мільярдний офшор

8 Грудня 2022
1821
8 Грудня 2022
14:33

Розслідувачі «Досьє» виявили у Путіна мільярдний офшор

1821
«Досьє»: Путін, ймовірно, вивів у панамський офшор $1 млрд, який отримав від перепродажу газової компанії «Ямал СПГ» через підставну особу.
Розслідувачі «Досьє» виявили у Путіна мільярдний офшор
Розслідувачі «Досьє» виявили у Путіна мільярдний офшор

Президент Росії Володимир Путін, ймовірно, отримав 1 мільярд 120 мільйонів доларів через підставну особу від перепродажу газової компанії «Ямал СПГ». Він вивів кошти у панамський офшор і купив на частину цих грошей яхту.

Про це стверджує у своєму розслідуванні центр «Досьє».

У матеріалі центру йдеться про те, що на початку 2000-х років однокурсник Путіна Віктор Харін зробив ще одного друга президента Росії, Петра Колбіна, номінальним власником компанії «Разноекспорт». У 2003 році компанія придбала фірму «ЯмалІнвест», яка постачала обладнання для «Газпрому». Пізніше Колбін став одним із трьох акціонерів компанії «Ямал СПГ» – великого підприємства з видобутку та переробки зрідженого природного газу, будівництво якого курував особисто Путін.

Колбіну, як зазначає «Досьє», належало 25,1% акцій «Ямал СПГ». Двома іншими акціонерами були компанія «Новатек», що належить мільярдеру Леоніду Міхельсону (вона володіла 51% акцій), і близький до Володимира Путіна мільярдер Геннадій Тимченко, який також із дитинства дружив із Колбіним (у його руках було 23,9% цінних паперів). У 2011 році частки Колбіна і Тимченка були викуплені, при цьому гроші з цього продажу – 1,12 мільярда доларів – дісталися панамському офшору Колбіна Mischositos Investment S.A.

Розслідувачі «Досьє» вважають, що з високою ймовірністю бенефіціаром панамської компанії є особисто президент Росії. Саме Mischositos Investment S.A оплачувала будівництво 82-метрової яхти Graceful вартістю близько 100 мільйонів доларів, маршрут якої неодноразово збігався з поїздками Путіна у 2018 році. Також цю яхту часто бачили на околицях Сочі, де розташована резиденція Путіна, і біля його ймовірного палацу на мисі Ідокопас.

Зазначається, що офіційний власник яхти – компанія «Аргумент», співзасновниками якої є голова управління справами президента Росії Олександр Колпаков і начальник військової частини 1473 Федеральної служби охорони РФ Олег Кузнєцов. В одному з розслідувань російського опозиціонера Олексія Навального йшлося про те, що дружини Колпакова і Кузнєцова володіли фірмою, яка займалася будівництвом «палацу Путіна» в Геленджику.

Нагадаємо, у лютому 2022 року Роскомнагляд висунув вимогу до російських ЗМІ видалити публікації з матеріалами розслідувань опозиціонера Олексія Навального про «палац Путіна».

Крім того, Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального публікував розслідування про сина Дмитра Пєскова, прессекретаря президента РФ Володимира Путіна; показував нерухомість російського пропагандиста Володимира Соловйоваоприлюднив розслідування про статки ведучих-пропагандистів каналу «Россия 1» Ольги Скабєєвої та її чоловіка Євгена Попова.

9 червня 2021 року суд у Москві визнав Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального та його штаби «екстремістськими організаціями». Після цього ФБК припинив існування. Сам Навальний перебуває у колонії.

Ілюстрація: ФБК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1821
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду