Розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну

Розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну

25 Жовтня 2022
1144
25 Жовтня 2022
09:19

Розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну

1144
Розслідувачі The Insider, Bellingcat і Der Spiegel знайшли секретний підрозділ у складі Головного обчислювального центру Збройних сил Росії та ідентифікували 30 військових інженерів, які наводять ракети на цивільні об'єкти України.
Розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну
Розслідувачі ідентифікували 30 російських військових, які наводять ракети на Україну
Про це пише «Українська правда» з посиланням на The Insider.
Більшість із цих людей, як стверджується у спільному розслідуванні, — молоді чоловіки і жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій і навіть у розробці комп'ютерних ігор.
Усі вони зареєстровані як такі, що проживають і працюють у Москві за адресою: Знам'янка, 19. Це офіційна адреса Генштабу Збройних сил Росії.
Розслідувачі вивчили метадані телефонних розмов начальника ГВЦ генерал-майора Роберта Баранова з 24 лютого по кінець квітня 2022 року.
Так, щоразу перед запуском ракет йому телефонували з номера полковника Ігоря Багнюка, який також зареєстрований на Знам'янці, 19.
Вивчення дзвінків самого Багнюка показало, що він спілкувався з більш ніж 20 військовими інженерами та айтівцями з ГВЦ.
На основі повторюваних дзвінків розслідувачі встановили команду з 33 військових інженерів, підпорядкованих Багнюку. Їм також вдалося пов'язати окремі удари крилатих ракет із конкретними підрозділами ГВЦ.
Так, за твердженням видань, підрозділ ГВЦ складається з трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу ракет:
  • ЗМ-14 («Калібр», морського базування) — Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.
  • 9М728 (Р-500, оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер», наземного базування) — Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Вєдєнов.
  • Х-101 (повітряного базування) — Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслан Мінков.
 
Журналісти зв'язалися з ними, і всі вони визнали, що ці телефонні номери належать саме їм, але заперечували, що працюють у ГВЦ і мають стосунок до обстрілів України.
Один із них визнав, що його звати Сергій Ільїн, але заявив, що є "самозайнятим" і працює сантехніком.
Артем Вєдєнов заявив, що працює на свинофермі і жодними цінними даними не володіє.
Юрій Ніконов заявив, що є водієм автобуса.
Іван Попов заявив, що він тільки вчиться програмувати на "Пітоні".
Однак журналісти продемонстрували деяким із них фото, де вони стоять у військовій формі зі знаком обчислювального центру.
Володимир Воробйов, який спочатку заявив, що не має стосунку до ГВЦ, після показаного фото відповів: "Перший раз у житті бачу. Тим більше у формі ще".
За даними журналістів, безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГВЦ є полковник Багнюк.
Зазначається, що телефонні записи Багнюка і його підлеглих за кілька тижнів до ударів 10 жовтня показують з 2 жовтня підвищення активності дзвінків, що досягає піку 9 жовтня. При цьому в останній день перед ударами інженерам-навідникам було зроблено 11 дзвінків.
До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів, що також узгоджується з відсутністю повідомлень про застосування крилатих ракет. Це свідчить про те, що планування удару 10 жовтня почалося приблизно на тиждень раніше, що відповідає розвідувальній інформації, яку отримала українська влада.
Також це означає, що атака на енергетичну інфраструктуру України не могла бути наслідком підриву Керченського мосту в Криму 8 жовтня 2022 року.
Як встановили журналісти, найбільш ранні дзвінки між Багнюком і генералом Барановим датуються 13 березня 2022 року. За даними журналістів, вони двічі розмовляли між 10:00 і 10:30. Раніше цього ранку Росія завдала удару ракетами Х-101 і "Калібр" по військовому полігоні під Львовом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1144
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду