У Росії колумбійця засудили до 5 років ув'язнення у справі щодо «фейків» про російську армію

У Росії колумбійця засудили до 5 років ув'язнення у справі щодо «фейків» про російську армію

16 Травня 2023
952
16 Травня 2023
20:45

У Росії колумбійця засудили до 5 років ув'язнення у справі щодо «фейків» про російську армію

952
За версією слідства, з березня по квітень минулого року Альберто Енріке Хіральдо Сарая розмістив в одному з московських торговельних центрів мобільні пристрої, з яких розсилав інформацію про дії російської армії, зокрема вбивства громадян України.
У Росії колумбійця засудили до 5 років ув'язнення у справі щодо «фейків» про російську армію
У Росії колумбійця засудили до 5 років ув'язнення у справі щодо «фейків» про російську армію

Громадянина Колумбії Альберто Енріке Хіральдо Сарая засудили в Москві до 5 років та 2 місяців колонії загального режиму у справі про поширення повідомлень із «фейками» про російську армію. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на телеграм-канал опозиційного видання SOTAvision.

За версією слідства, з березня по квітень минулого року Хіральдо розмістив в одному з московських торговельних центрів мобільні пристрої, з яких «віддалено проводилося масове розсилання» з «фейками» про дії армії держави-агресора. Зокрема, як стверджувало слідство, у розсилці від чоловіка йшлося про вбивства росіянами громадян України.

Хіральдо інкримінували поширення «фейків» організованою групою та з корисливих спонукань. Згідно з фабулою справи, «злочин» чоловік скоїв спільно з Рамірезом Салазаром та Брісеньо Мендосою, імена яких генпрокуратура РФ назвала ще в грудні 2022 року. На думку силовиків, вони перераховували Хіральдо кошти в криптовалюті з-за кордону, частина з яких начебто використовувалася для забезпечення витрат, «пов'язаних із скоєнням злочину», а частина була винагородою обвинуваченого.

За твердженням генпрокуратури, Мендоса, «отримуючи від невстановлених осіб інструкції», передавав «вказівки» Хіральдо та отримував від нього «звіти». Слідчі вважають, що фігуранти справи діяли на користь американської організації Digital Humanity.

11 квітня 2022-го російський суд ув'язнив Хіральдо. Мендоса і Салазар перебувають у розшуку.

У ЗМІ йдеться про те, що до арешту чоловік працював у комп'ютерній фірмі. У Росії в нього є сім'я, маленька дитина.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил». Покарання передбачають штрафи та ув'язнення до 15 років. 

У листопаді президент РФ Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

14 березня в Росії прийняли зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, що воюють проти України, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення. Норми про відповідальність за «дискредитацію» військових поширили на «добровольчі формування, організації або фізичних осіб, які сприяють у виконанні завдань, покладених на Збройні сили».

Крім того, у Росії запровадили відповідальність за розповсюдження мап, які зображають РФ без окупованих територій України і в такий спосіб «оскаржують територіальну цілісність Росії».

Фото: SOTA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
952
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду