Зеленський відреагував на петицію щодо заборони росіянам вести культурну діяльність в Україні

Зеленський відреагував на петицію щодо заборони росіянам вести культурну діяльність в Україні

4 Листопада 2022
1599
4 Листопада 2022
19:04

Зеленський відреагував на петицію щодо заборони росіянам вести культурну діяльність в Україні

1599
Доручення вжити заходів президент передав прем’єр-міністру Денису Шмигалю.
Зеленський відреагував на петицію щодо заборони росіянам вести культурну діяльність в Україні
Зеленський відреагував на петицію щодо заборони росіянам вести культурну діяльність в Україні

Президент Володимир Зеленський підтримав петицію з вимогою «Заборонити громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні».  Звернення 15 серпня зареєструвала Анастасія Клименко. Доручення вжити заходів отримав прем’єр міністр Денис Шмигаль.

«Російська культура активно використовується пропагандистською машиною держави-агресора, що здійснює відкриту широкомасштабну військову агресію проти України, злочини проти людяності. І нашими завданнями є розбудова цілісного національного культурного простору, його деколонізація, боротьба з проросійською пропагандою, очищення від російської та радянської спадщини, що закріплює в Україні російськіпропагандистські наративи», — зазначив у своїй відповіді Володимир Зеленський.

Як нагадав президент, Конституція та законаи України передбачають захист від країни-агресора.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про кінематографію» Апарат Ради національної безпеки і оборони України складає перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, на підставі звернень Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури. Закон передбачає відмову у видачі кінопрокатного посвідчення для фільмів, якщо одним із учасників проєкту є особа, включена до Переліку осіб. Також Законом забороняється трансляція фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора.

За Законом України «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізації не мають права транслювати аудіовізуальні твори, одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні.

Законом України «Про гастрольні заходи в Україні» передбачено, що Порядок організації і проведення гастрольних заходів визначається Кабінетом Міністрів України. Статтями 3 та 3-1 цього Закону визначено обмеження при проведенні гастрольних заходів та встановлено особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави- агресора.

7 жовтня поточного року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора», реалізація якого сприятиме розвитку національного музичного продукту, вдосконаленню механізмів обмеження розповсюдження російської ворожої пропаганди на території України.

З метою недопущення культурного та інформаційного впливу держави-агресора Державний комітет телебачення і радіомовлення України припинив видачу та зупинив дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора.

Міжнародною робочою групою з питань санкцій проти Росії, яку очолюють Керівник Офісу президента України, а також колишній радник Президента США з нацбезпеки, Посол Майкл Макфол, напрацьовано Дорожню карту індивідуальних санкцій щодо російських пропагандистів, лідерів думок та артистів, які відкрито чи приховано генерують наративи російської пропаганди, поширюють брехню щодо війни Росії проти України. Частина з них уже перебувають під санкціями в Україні та в інших країнах. «Робота з цього питання активно продовжується», — наголосив у своїй відповіді президент.

Нагадаємо, 19 червня Верховна Рада прийняла законопроєкт №7273-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора». Документ передбачає заборону публічного виконання фонограм авторів і виконавців – громадян Росії, підтримку національного музичного продукту, збільшення частки української мови в радіоефірі, стимулювання трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм.

Також 19 червня було ухвалено законопроєкт №7459 «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Цей закон забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам на українську творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1599
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду