Дозвіл на використання ядерної зброї. Моніторинг російської дезінформації 17–24 жовтня 2022 року

Дозвіл на використання ядерної зброї. Моніторинг російської дезінформації 17–24 жовтня 2022 року

2 Листопада 2022
1856

Дозвіл на використання ядерної зброї. Моніторинг російської дезінформації 17–24 жовтня 2022 року

1856
Протягом тижня російські пропагандисти намагалися переконати світ, що Україна застосує проти Росії брудну бомбу, а на Заході люди замерзнуть без російського газу й вирубають весь ліс.
Дозвіл на використання ядерної зброї. Моніторинг російської дезінформації 17–24 жовтня 2022 року
Дозвіл на використання ядерної зброї. Моніторинг російської дезінформації 17–24 жовтня 2022 року

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. За тиждень, із 17 по 24 жовтня 2022 року, аналітики та аналітикині «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні кейсів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня чимало фейків та меседжів про застосування Росією ядерної зброї; нібито погіршення ситуації на фронті; ставлення до Зеленського та Путіна у світі й так званої брудної бомби.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 39 жовтня, 10–17 жовтня.

Ядерна бомба та інші страшилки

Чимало російських фейків та маніпуляцій на цьому тижні стосувалися застосування ядерної зброї, а ще так званої брудної бомби, яку, за переконаннями пропагандистів, планує застосувати України чи не від лютого. Наприклад, був меседж, що Росії дозволили використовувати ядерну зброю. Мовляв, НАТО та чимало країн ЄС чітко дали зрозуміти: в разі ядерної атаки на Україну вони не завдадуть Росії удару у відповідь. У своїх дописах пропагандисти посилалися на цитати Високого представника ЄС Жозепа Борреля, який у своїх заявах нібито підтвердив, що в разі ядерної атаки на Україну країни ЄС не завдаватимуть такого ж удару у відповідь. І ці слова російський агітпроп розцінює як дозвіл для Росії на застосування ядерної зброї. Проте Жозеп Боррель заявив, що в разі ядерного удару відповідь партнерів України знищить російську армію.

До ядерного шантажу Росія вдається не вперше. Особливо поширеним меседж про застосування ядерної зброї став на тлі новин про успішний контрнаступ української армії. У такий спосіб Росія намагається схилити Україну до перемовин на своїх умовах. Поширюючи меседжі, що Росії нібито дозволили здійснити ядерний удар по Україні, пропаганда прагне дискредитувати й ті країни та об’єднання, які підтримують Україну в боротьбі проти Росії. Ще одна з функцій таких меседжів — залякування. Мовляв, якщо вимоги Росії не будуть задовольнятися, Росія робитиме з Україною все, що їй заманеться.

Ще один меседж, яким пропагандисти залякували українців (і не тільки цього тижня), стосувався того, що Росія воює не на повну. Мовляв, найближчим часом ситуація на фронті для України погіршиться: Росія перегрупує своє військо на тих напрямках, де наші війська йдуть у контрнаступ. Попри те, що нічого ще не сталося, пропагандисти завчасно називають це поразкою України, яку, мовляв, назвуть «переломом у війні 2022 року». Такі висновки пропагандисти роблять із новини, що міністерство закордонних справ Китаю закликає своїх громадян негайно евакуюватися, оскільки в Україні «склалася серйозна ситуація з безпекою». На думку пропагандистів, це «точно щось означає», бо Китай дружний із Росією, яка би точно попередила Пекін про свої плани.

Але це ще не все. Інший меседж пропагандистів — про те, що президент України Володимир Зеленський закликав країни НАТО завдати по Росії превентивного удару. Таку тезу ширять проросійські блогери й телеграм-канали. У повідомленнях стверджують, що Володимир Зеленський закликав країни НАТО завдати превентивного удару по Росії, перш ніж вона застосує ядерну зброю проти України. Проте насправді Зеленський не закликав НАТО до застосування ядерної зброї. Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, таке твердження поширилося через неправильне тлумачення перекладеного інтерв’ю. Насправді ні США, ні ЄС не зацікавлені в ядерному сценарії в Україні. Будь-який ядерний вибух може мати непередбачувані наслідки для всього світу. Натомість Росія постійно натякає на можливість застосування ядерної зброї у війні проти України.

В кінці тижня пропагандисти знову почали поширювати меседж, що Україна застосує проти Росії брудну бомбу, яку виготовила під керівництвом західних кураторів. Нібито бомбу розробили спільно вчені Східного гірничо-збагачувального комбінату та Київського інституту ядерних досліджень. Пропагандисти впевнені: якщо така провокація з боку України буде, у всьому звинуватять Росію. І все це нібито потрібно, щоб розгорнути масову антиросійську кампанію у світі. Меседжі про виготовлення в Україні брудної бомби Росія поширювала ще напередодні повномасштабної війни. Детально про це читайте в тексті Гали Скляревської.

«Російськомовні (не)українці та погані волонтери»

Українці — це росіяни, бо… говорять російською. Неновий меседж росіян, який знову втягнули в інформаційний простір. Цього разу автори чи авторки проросійських телеграм-каналів стверджували, що основною ознакою українців мала би бути українська мова, але нею, на їхню думку, «насправді ніхто не спілкується». Тому українці — це не українці, а росіяни. Свою думку, що українською ніхто не говорить, росіяни підтверджують відео, знятим під час російської атаки Києва дронами-камікадзе, коли люди реагують на небезпеку, послуговуючись російською і вживаючи російську лайку. Нещодавно пропагандисти вже ширили тезу, що українці — це росіяни, однак не нормальні, а «хворі» й «біснуваті».

Також цього тижня російські пропагандисти знову закликали українців перестати жертвувати гроші волонтерам. На думку пропагандистів, волонтерські пожертви не врятують країну, економіка якої тріщить по швах, бо закордонні партнери не поспішають її підтримувати, а самі волонтери — корумповані. Натомість, на думку росіян, українцям треба витрачати всі гроші на купівлю буржуйок, дров та генераторів, тому що невдовзі «Україна повернеться до середньовіччя» і всі ці речі конче знадобляться українцям.

Однак до середньовіччя, на думку росіян, повертатиметься не лише Україна, а й країни ЄС, у яких люди вже масово знищують ліс, бо нема чим грітися. У повідомленнях ідеться, що європейці вже вирубали берлінський парк «Тіргартен» на дрова. Але на байках про вирубування дерев пропагандисти не зупинилися: вони переконують, що через енергетичну кризу німці замислилися про можливість опалювати житло кінським гноєм. Це, звісно, чергова вигадка. Проте пропагандистам вигідно поширювати меседжі та маніпуляції щодо енергетичної безпеки країн Заходу. Мовляв, скоро, через відмову від російського газу, замерзне вся Європа.

Продовженням теми стала так звана холодна зима для європейців. Мета таких меседжів — налякати європейців, що «зима цього року буде лютою, ціну ростуть, газу нема». У такий спосіб Росія створює видимість, що без Росії та її енергетичних потужностей інші країни світу не зможуть нормально жити. «Прогноз погоди» поширюють російські медіа з посиланням на керівника російського «Газпрому» Олексія Міллера, який сказав, що холодну зиму прогнозує саме «Газпром». Але насправді «Газпром» не має власної метеорологічної служби, щоб робити такі прогнози. Та й на думку науковців, довгострокові прогнози погоди не є надійними, адже неможливо точно сказати, якою буде погода за кілька тижнів. Росія розпочала кампанію енергетичного шантажу ще навесні, коли до зими залишалося понад пів року. Тепер кількість меседжів та маніпуляцій про те, що Європа невдовзі замерзне, зросла.

«Із Зеленського на Заході сміються, а ідеї Путіна — підтримують»

Також цього тижня пропагандисти поширювали меседж, що на Заході вже не підтримують Володимира Зеленського, а навпаки — сміються з нього. Як підтвердження цього надають скриншоти нібито глузливої обкладинки журналу El Jueves, яка виявилася фейковою. Раніше російська пропаганда використвувала фейкові обкладинки французького журналу карикатур Charlie Hebdo для формування зневажливого ставлення до Зеленського.

Натомість російські ЗМІ почали публікувати новини із заголовками, з яких витікає, що на Заході «ідеї Путіна» стають дедалі популярнішими. Це, звісно, маніпуляція, яку пояснював «Детектор медіа» в рамках проєкту «Хроніки дезінформації».

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1856
Читайте також
15.09.2022 18:08
Іра Рябоштан
Вікторія Наместнік
Ксенія Ілюк
Олексій Півторак
Ольга Білоусенко
Орест Сливенко
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду