МЗС України закликає світ запроваджувати та розширювати санкції проти російських пропагандистів

МЗС України закликає світ запроваджувати та розширювати санкції проти російських пропагандистів

2 Листопада 2022
1055
2 Листопада 2022
14:01

МЗС України закликає світ запроваджувати та розширювати санкції проти російських пропагандистів

1055
МЗС: Критично важливо консолідувати спільні зусилля задля боротьби з російською пропагандою та дезінформацією, зокрема шляхом припинення діяльності російських пропагандистських мовників за кордоном.
МЗС України закликає світ запроваджувати та розширювати санкції проти російських пропагандистів
МЗС України закликає світ запроваджувати та розширювати санкції проти російських пропагандистів

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту запровадити та розширити санкції проти російських пропагандистських ЗМІ, які поширюють дезінформацію, що зокрема націлена на дискредитацію відносин України з міжнародними партнерами.

Заява МЗС опублікована 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

МЗС зазначає, що Росія веде активну інформаційну війну, поширюючи дезінформацію про Україну, проводячи спецоперації із розхитування суспільства та дискредитації відносин України з міжнародними партнерами.

«Зараз критично важливо консолідувати спільні зусилля задля боротьби з російською пропагандою та дезінформацією, зокрема шляхом припинення діяльності російських пропагандистських мовників за кордоном. У цьому контексті закликаємо міжнародне співтовариство запроваджувати та розширювати санкції проти російських ЗМІ, які поширюють неправдиву інформацію, в тому числі задля виправдання збройної агресії Росії проти України», – йдеться в заяві МЗС.

МЗС нагадує, що з 2014 року війна Росії проти України супроводжується злочинами проти журналістів та знищенням незалежної журналістики на тимчасово окупованих українських територіях. Вбивства та викрадення представників ЗМІ, арешти, захоплення телевеж, безпідставні обшуки в приміщеннях редакцій – це далеко не повний перелік злочинів російських окупантів проти медіа.

З лютого 2022 року Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів та медіа в Україні, за даними моніторингу Інституту масової інформації. Станом на жовтень російські окупанти вбили понад сорок українських та іноземних журналістів.

«Відзначаємо також тривожне погіршення ситуації з правами людини та свободою слова і в тимчасово окупованому Криму. Після окупації в 2014 році, коли незалежні журналісти були витіснені з півострова або заарештовані, на півострові розвивається феномен громадянської журналістики. Звичайні громадяни, ризикуючи своїми життями, долучаються до висвітлення злочинів російських окупантів. За інформацією правозахисників, наразі 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, утримуються за ґратами в окупованому Криму або на території РФ», – заявляють у МЗС.

Вторгнення російських військ стало новим відліком жорстоких репресій проти представників регіональних ЗМІ: сотні медіа на тимчасово захоплених територіях змушені були припинити роботу через погрози та неможливість здійснювати журналістську діяльність в умовах тимчасової окупації.

Російські окупанти ізолюють українські регіони, які взяли під свій контроль, від українського інформаційного простору, блокують українське мовлення та роботу національних інтернет-операторів і натомість ведуть трансляцію російських державних каналів.

МЗС заявляє, що Україна та її партнери продовжать докладати зусиль задля розслідування злочинів Росії щодо журналістів в Україні та діяльності російських пропагандистів, які причетні до злочинних інформаційних операцій як невід'ємної складової повномасштабної війни проти України.

«Винні у цих злодіяннях будуть притягнуті до найсуворішої відповідальності. Ми висловлюємо вдячність тисячам українських та міжнародних журналістів, які, часто ризикуючи власними життями, розповідають світові правду про війну в Україні», – резюмували дипломати.

Нагадаємо, 2 вересня об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, які відкрито говорять про необхідність вбивати українців, виправдовують воєнні злочини російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти.

У серпні Асоціація польських журналістів закликала судити російських пропагандистів як воєнних злочинців.

Президент України Володимир Зеленський нагадав російським пропагандистам, які виправдовують злочини російської армії в Україні, про долю їхнього «колеги» часів Третього рейху, антисеміта Юліуса Штрайхера, що був страчений за заклики до геноциду. 

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України. ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії, поступово звільняючи українські землі від російської окупації.

Росіяни не дотримуються правил ведення війни, обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та цілеспрямовано вбивають цивільне населення, зокрема дітей та жінок. Воєнні злочини росіян можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду, магістральне – за фактом вчинення геноциду українського народу.

Зокрема, у магістральному провадженні щодо геноциду українського народу фігурують і російські пропагандисти.

Фото: Andrew Milligan sumo/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1055
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду