Джеймі Флай закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка

Джеймі Флай закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка

25 Жовтня 2022
972
25 Жовтня 2022
16:05

Джеймі Флай закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка

972
Джеймі Флай: Ми далі робитимемо все можливе, щоб відстоювати наших журналістів і захищати їх, коли це потрібно.
Джеймі Флай закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка
Джеймі Флай закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка

Президент та СЕО RFE/RL Джеймі Флай в інтерв’ю «Детектору медіа» закликав владу України зробити пріоритетом звільнення Владислава Єсипенка. Фрілансера «Радіо Свобода» незаконно засудили до п'яти років в'язниці у тимчасово окупованому Криму.

Флай заявив, що мав нагоду обговорити з представниками команди Володимира Зеленського ситуацію з незаконним ув’язненням Єсипенка.

«Що ж до Влада Єсипенка, який торік робив репортажі з Криму, був затриманий ФСБ, а потім засуджений, то під час обох моїх поїздок в Україну я нагадував уряду про його справу і спілкувався з чиновниками в команді Зеленського. Я наполегливо закликаю український уряд зробити пріоритетним його звільнення. Між Україною та Росією тривають переговори про обмін полоненими. Влад не військовий. Зараз в Україні є багато справ, пов’язаних із викраденням людей. Але я вважаю, що це було би потужним сигналом про підтримку українським урядом незалежної журналістики, якби такі журналісти, як Влад, були в пріоритеті під час обмінів полоненими», – каже Флай.

Коментуючи переслідування журналістів у Білорусі, Флай зазначив, що зараз не спостерігається значних змін у поведінці режиму Лукашенка.

«Його підхід до власних громадян та до інформаційного простору став екстремальнішим: криміналізація журналістики, переслідування навіть за споживання аудиторією певного контенту. Ми мали кілька повідомлень, що наших читачів засуджували до десяти днів ув’язнення лише за перегляд нашого сайта в Білорусі, тож це серйозна проблема. Ми робили все можливе, щоб випробувати варіанти звільнення трьох наших білоруських колег», – каже Флай.

Нагадаємо, у Білорусі ув'язнені журналісти «Радіо Свобода» Андрій Кузнечик та  Ігор Лосік, а журналіст Олег  Грудзілович був звільнений у вересні 2022 року.

Самопроголошені органи влади Білорусі перешкоджають роботі RFE/RL, сайт білоруської редакції «Радіо Свобода» внесений до списку «екстремістських формувань».

Згадуючи Росію, Флай зауважив, що головною проблемою у цій країні залишається використання закону про іноземних агентів проти окремих журналістів.

«Майже 30 наших журналістів позначили як іноземних агентів, що має для них усілякі наслідки, коли вони намагаються виконувати свою роботу. І ми дуже стурбовані додатковими загрозами для журналістів через повзучу тенденцію всередині Росії, подібну до Білорусі, криміналізації всієї журналістики, криміналізації навіть споживання певних видів журналістських матеріалів. Це небезпечно, оскільки режим Путіна, можливо, починає більше турбуватися про стабільність, про реакцію громадськості на довготривалу безуспішну війну. Ми далі робитимемо все можливе, щоб відстоювати наших журналістів і захищати їх, коли це потрібно», – резюмував Флай.

У березні 2022 року RFE/RL тимчасово припинила роботу у Росії через тиск місцевих податкових органів, які розпочали процедуру банкрутства російської юридичної особи «Радіо Свобода». Крім того, поліція посилила тиск на журналістів RFE/RL.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду