Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух

Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух

16 Вересня 2022
1420
16 Вересня 2022
21:54

Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух

1420
Фрілансера «Радіо Свобода» російські окупанти засудили до 5 років колонії.
Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух
Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух

Журналіста Владислава Єсипенка доправили до Керченської виправної колонії № 2 у тимчасово окупованому Криму. Про це з посиланням на його дружину Катерину повідомляє «Кримська правозахисна група».

За цією інформацією, Владислав Єсипенко уже пройшов «карантинні заходи».

У 2018 році до цієї ж колонії етапували Володимира Балуха. Фермера, який вивісив на власному подвір'ї український прапор, ФСБ затримала за те, що він нібито зберігав тротил на горищі свого будинку. У той період, як повідомляла координаторка «КримSOS» Таміла Ташева, у цій колонії застосовували катування до полонених.

Перед тим, як опинитися у Керченській колонії, Владислава Єсипенка тримали у СІЗО №1 у Сімферополі.

Нагадаємо, фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка окупаційна влада Криму засудила до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тис руб (понад 41 тис грн). У серпні так званий апеляційний суд тимчасово окупованого Сімферополя «пом’якшив» вирок Єсипенку до п’яти років колонії загального режиму.

З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Владислава Єсипенка затримали російські окупанти 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що причиною стало те, що він нібито збирав інформацію «в інтересах спецслужб України».

6 квітня 2021 року Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим. Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату за нібито наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрілансера «Крим. Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини окупаційною владою в Криму.

У серпні 2022 року Владиславу Єсипенку було присуджено Free Media Award 2022 року за висвітлення російської повномасштабної агресії.

Фото: сайт Pen Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду