Офіс генпрокурора просить Іспанію інформувати про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія Україні

Офіс генпрокурора просить Іспанію інформувати про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія Україні

12 Жовтня 2022
3516
12 Жовтня 2022
21:45

Офіс генпрокурора просить Іспанію інформувати про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія Україні

3516
Тим часом російські пропагандистські ЗМІ повідомляють, що блогер виїхав з країни.
Офіс генпрокурора просить Іспанію інформувати про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія Україні
Офіс генпрокурора просить Іспанію інформувати про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія Україні

У Офісі генерального прокурора розглянули інформаційний запит «Детектора медіа» щодо пропагандиста, відеоблогера Анатолія Шарія.

Як підтверджено у відповіді за підписом начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Андрія Сьоміча, Україна в середині травня звернулася до правоохоронних органів Іспанії щодо видачі Шарія:

«Офісом Генерального прокурора до Міністерства юстиції Королівства Іспанія 18.05.2022 направлено запит про видачу гр. Ш. [громадянина Шарія. — ДМ]. Крім того, до компетентних органів іспанської сторони 05.10.2022 направлено лист щодо інформування про стан розгляду вказаного запиту». Інша інформація щодо Шарія, як йдеться у відповіді Офісу генпрокурора, не може розголошуватися згідно з вимогами кримінального та кримінально-процесуального законодавства.

Нагадаємо, на початку жовтня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що суд в Іспанії закрив справу про екстрадицію Шарія до України. За цими даними, він залишив територію країни та, імовірно, переїхав до Італії. 

Нагадаємо, відеоблогера, якого підозрюють у державній зраді, затримали в Іспанії 5 травня. Пізніше іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

В Україні Шарій підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінку Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

Читайте також: 

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон грата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії Росії призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема й «Партію Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Що не так із Шарієм під час війни, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото з трансляції Анатолія Шарія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3516
Читайте також
15.09.2022 18:08
Іра Рябоштан
Вікторія Наместнік
Ксенія Ілюк
Олексій Півторак
Ольга Білоусенко
Орест Сливенко
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Galyna
560 дн. тому
Тут двічі помилка. Він переїхав в Італію. Перечитайте уважно всю новину
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду